Smitta hos kyckling kan minskas

Att förverkliga en nollvision för campylobacterbakterier i svenskproducerad kyckling är förmodligen nästintill omöjligt. Men det går ändå att ytterligare sänka risken för att kycklingar ska smittas av denna magsjukebakterie under uppfödningen.

Uppsala2010-07-27 17:50

Den slutsatsen drar forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala i en studie, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Preventive Veterinary Medicine.
– Med sådana relativt enkla åtgärder som bättre allmän ordning på gården och att personalen byter stövlar flera gånger och tvättar händerna innan de går in i kycklingstallarna borde risken för att kycklingarna ska få campylobacter minskas avsevärt, säger forskaren och veterinären Ingrid Hansson vid SVA.
37 svenska kycklinguppfödare ingick i studien. Via intervjuer och besök på deras gårdar samlade hon systematiskt under ett helt år in uppgifter om en rad olika faktorer både i och omkring produktionsanläggningarna och förekomsten av campylobacte hos kycklingarna.

Campylobacter påvisades i var femte leverans av kycklingflockar från uppfödarna i studien. För vissa uppfödare var dock campylobacter hos kycklingarna betydligt vanligare än så, medan andra för det mesta levererade campylobacterfria kycklingar.
Risken för campylobacter hos kycklingarna var förhöjd om gården själv även födde upp andra köttproducerande djur eller om det på näraliggande gårdar fanns grisar, nötkreatur, fjäderfä eller pälsdjur.
– Detta var inte oväntat eftersom campylobacter är vanligt förekommande hos dessa djurslag, Från dem kan smittan spridas vidare in i kycklingstallarna, till exempel av flugor och personalen som arbetar där, säger Ingrid Hansson.

Ju bättre skyddsbarriärer in till produktionsanläggningarna, desto mindre var risken för campylobacter hos kycklingarna.
– I anläggningar där personalen till exempel hade som rutin att byta stövlar minst två gånger innan de kom in i själva kycklingstallet var risken för campylobacter hos kycklingarna nästan halverad jämfört med i anläggningar med färre stövelbyten, säger Ingrid Hansson.
Att helt bli kvitt flugor som sprider campylobacter i kycklingstallarna är ett mycket mer svårlöst problem.
– Om man sätter skyddsnät för alla luftintag finns risk att ventilationen i anläggningen blir så dålig att det blir ett djurskyddsproblem, säger Ingrid Hansson.

En vanlig uppfattning är att smittor hos kycklingar är en följd av dagens storskaliga produktion och inte förekommer i sörgårdsidyller där kycklingarna vistas utomhus i stället för i trångbodda broilerfabriker.
– När det gäller risken för campylobacter fann vi dock inget samband med hur tätt kycklingarna levde i kycklingstallarna. Och andra studier har visat att nästan 100 procent av kycklingar som vistas utomhus har campylobacter, säger Ingrid Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om