Smittsam bakterie på Akademiska

Akademiska sjukhuset har fått in en ny smittsam och antibiotikaresistent bakteriestam i vården. Trettio fall har konstaterats under drygt ett år, de flesta hade smittats i länet.

Uppsala2010-10-08 07:01

Det handlar om en ESBL –producerande e-kolibakterie med en klon kallad O25b-ST131. Bakteriestammen har hög förmåga att orsaka sjukdom och en utbredd resistens mot antibiotika. Studier har visat att den är internationellt spridd i sjukhusmiljöer. Efter att bakterien upptäckts på sjukhuset i enskilda fall beslutade smittskyddsläkaren Staffan Sylvan att en djupare undersökning skulle göras. I den har en screening av patienter som vårdats vid sjukhuset under sommaren ingått. Undersökningen visar 30 fall av smitta från juni 2009 och till sista juli i år.
– Det var första gången vi gjorde en systematisk undersökning av den här bakteriestammen. Nu vi vet nu att den finns på sjukhuset, säger han.

Av de 30 fall som konstaterats har 23 fått smittan inom Uppsala län. Sju har fått den när de varit utomlands – Indien, Malaysia, Kina Bangladesh, Egypten och Grekland. Smittspridning kan också ske från sjukhus i andra länder genom att Akademiska tar emot och behandlar patienter från utlandet. De multiresistenta bakterierna är främst farliga för äldre multisjuka patienter eller patienter med svåra sjukdomar som äter mycket antibiotika. De kan drabbas av blodförgiftning, urinvägsinfektioner och njurbäckeninflamationer.

Hur stora är problemen i dag?
– Vi har inga problem just nu. Ingen smittspridning mellan patienter. Så allmänheten behöver inte känna oro. Nu kommer vi att gå vidare och se om bakterien fått utbredning i patientgrupper med äldre och multisjuka, som få mycket antibiotika.

Skulle det kunna bli en epidemi liknande utbrottet av klebsiella 2005–2008?
– Inte nu. Vi har goda och strikta hygienrutiner och en hög beredskap för smittspridning på sjukhuset. Vi arbetar för att ligga steget före så att vi inte får ytterligare spridning, säger Staffan Sylvan.

Birgitta Lytsy, läkare vid sjukhusets avdelning Vårdhygien, anser att flera insatser behövs för att hejda smittspridning i framtiden.
– Vi måste säker ställa att vi har bra resurser och kunskap på våra laboratorier för att kunna övervaka de bakteriestammar som kan ge svåra sjukdomar. Vi har ett hälsohot som inte är att leka med, säger hon.

Det är också viktigt att vården får tillräckligt med vårdplatser så att sjukhusen inte behöver flytta runt patienter och dras med överbeläggningar. Tillräckligt med enkelrum med egen toalett bör också finnas för att minska risken för smittspridning

Förvärrad situation

Situationen med antibiotikaresistenta bakterier fortsätter totalt sett att förvärras. Det gäller särskilt ökningen av tarmbakterier som producerar ESBL. Totalt rapporterades 3 754 fall av ESBL under 2009. Vid jämförelse mellan andra halvåret 2009 med samma period 2008 noterades en 27-procentig ökning.

Ju mer antibiotika som används i vården desto större är risken för uppkomst och spridning av resistenta bakterier. En ljuspunkt är att antibiotikaförskrivningen i öppenvården minskade med 7,4 procent under 2009. Fortfarande varierar dock användningen stort mellan olika län i Sverige.

Källa: Smittskyddsinstitutet och Strama

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om