Smittskydd i fokus vid vargimport

När upp till 20 vargar ska inplanteras i Sverige kan smittskyddsfrågorna bli ett slagträ i debatten. I så fall hamnar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala i fokus, tror Carl Hård av Segerstad, enhetschef på SVA.

KOLMÅRDEN 20040519
Vilda djur på Kolmårdens Djurpark. 
Bilden: Varg.
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX Code 71420

KOLMÅRDEN 20040519 Vilda djur på Kolmårdens Djurpark. Bilden: Varg. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX Code 71420

Foto: Scanpix

Uppsala2010-03-17 20:03
Den genetiska situationen för vargstammen i Sverige är problematisk. Sådant som hjärt- och njurfel, ryggkotsdefekter och så kallad inavelsdepression har kunnat konstateras och därför vill regeringen plantera in vargar i södra och mellersta Sverige under de närmaste fem åren. Antalet har satts till högst 20.

Men innan några vargar kan tas hit är det många frågor som kräver svar, inte minst när det gäller risker för att oönskade sjukdomar eller parasiter följer med hit. SVA i Uppsala har fått regeringens uppdrag att utreda just det och har börjat sätta samman en expertgrupp.

Vargdebatten har varit mycket het, och den lär inte svalna när nya vargar ska planteras in. Men SVA är redo.
- Det här blir ett väldigt viktigt arbete. Just smittskyddsfrågor kan bli ett slagträ i debatten och det finns en risk att vi på SVA hamnar i centrum då, säger Carl Hård av Segerstad, enhetschef på avdelningen för patologi och viltsjukdomar på SVA. Som ett exempel på vad som skulle kunna hända när vargar tas in från ett annat land är att dvärgbandmasken förs in i landet med vargarna.
- Det vore inte kul om vi fick in den, det skulle begränsa oss människor och våra möjligheter att äta bär och svamp och att röra oss i skogen eftersom vi riskerar att bli smittade. Det är en av de risker vi måste väga in, säger Carl Hård af Segerstad.

Frågan är alltså varifrån vargarna ska hämtas. Enligt regeringens uppdrag ska de komma österifrån, där länder som Finland och Ryssland har vargstammar. När det gäller import av djur och riskerna därmed är erfarenheterna stora från tamdjur. Men allt är svårare när det gäller vilda djur. Det går inte att ta prover på samma sätt, eller ha djuren i karantän. Just sådana praktiska veterinära frågor ska SVA nu analysera. Och kunskaperna om risker med import av vilda djur har tidigare oftast handlat om väldigt smittsamma sjukdomar.
- Men vi måste även titta på vanliga sjukdomar också, säger Carl Hård af Segerstad.

Sista oktober ska utredningen vara klar, som görs i samarbete med Jordbruksverket och Naturvårdsverket, som var och en ansvarar för sitt expertområde.
- Det här är ett väldigt stort uppdrag med många fler aspekter än bara smittskyddet. Men det kommer att bli en bra utredning, vi jobbar nära varandra och det har vi gjort många gånger förr, säger Carl Hård af Segerstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om