Smittskyddsläkaren: "Hårdare lag är mer signalpolitik"

Regeringen öppnar för att kunna stänga platser och verksamheter om smittläget kräver det. Det är dock tveksamt om det har någon verklig effekt på pandemin, enligt smittskyddsläkare.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare, tror inte att en nedstängning hade stoppat den andra pandemivågen.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare, tror inte att en nedstängning hade stoppat den andra pandemivågen.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Uppsala2021-02-17 19:06

Regeringens förslag till skärpningar i pandemilagen, som ger möjlighet att stänga restauranger, köpcentrum och stänga av offentliga platser som parker och badplatser, är tänkta som redskap för att stävja en eventuell tredje våg av pandemin.

Även med facit i hand så tror dock inte Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, att det som nu föreslås hade hjälpt till att minska smittspridningen under pandemins andra våg.

– Det kokar ner till att det är på arbetsplatserna och i hemmen som smittan sprids. Det andra, att stänga ner stora delar av samhället, tror jag mer handlar om signalvärdet än den enskilda vinsten av att färre människor blir smittade, säger Johan Nöjd.

Det man möjligen skulle vinna med en större nedstängning är att det då blir tydligare att det är allvar och att restriktionerna ska följas.

– Då kanske det blir tydligare att man måste jobba hemma om man kan. I de offentliga miljöerna är det förmodligen relativt blygsamma tal när man ser till hur många som smittats, säger Johan Nöjd.

Från Folkhälsomyndigheten rapporterar man att det finns tecken på att följsamheten till de allmänna råden börjar minska.

– Det ter sig som att man arbetar i större utsträckning på arbetsplatserna. Där har vi inte ändrat någonting vad gäller de allmänna råden. Det gäller fortsatt att man ska arbeta hemma i möjligaste mån, sade Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten på tisdagens presskonferens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!