Smörstekt torskfilé med dill- och äppelvinägrett och rimmad gurka

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2015-06-05 04:00

Recept för 4 personer

Ingredienser:

Torsk:

600 g torskfilé

smör till stekning

Dill- och äppelvinägrett:

1 gurka

1 dl hackad dill

1 äpple

7-8 msk kallpressad rapsolja

1 finhackad schalottenlök

1 msk äppelcidervinäger

Gör så här:

Skala och kärna ur hela gurkan. Finhacka sedan en tredjedel av gurkan och blanda med den hackade dillen och schalottenlöken i en bunke. Rör i kallpressad rapsolja och vinäger.

Skala och finriv äpplet och blanda även i det. Smaka upp med salt och peppar.

Skär resterande gurka i långa strimmor, lägg i en bunke och lättsalta precis innan det är dags att steka torsken.

Krydda torskfilén med salt och peppar innan stekning.

Bryn smöret i stekpannan och lägg i torskfilé när smöret tystnat och fått en gyllene färg.

Stek torsken i 2-3 minuter på vardera sida.

Servera rätten med kokt färskpotatis

Gästkocken

Andreas Croon

Ålder: 29 år

Bor: Nyby Gård

Gör: Sous chef på Von Kraemers Matsal

Favoritredskap i köket: Serviceslevar (en köksterm för en stor sked som man använder först och främst under service).

Bäst med Uppsala: Att både naturen och centrum finns inom kort avstånd.

Gör en perfekt helg: Är med familj och andra nära och kära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om