– De kör husen i botten, säger Fredrika Carlsén.
Tegelstenarna i fasaden på Sernanders väg 3 i Flogsta håller på att rasa på sina ställen. Statsvetenskapsstudenten Moa Sellin som bor i huset är på väg hem.
– Här är jätteslitet och inte kul att bo. Jag är jätteless och letar för fullt efter något nytt, säger hon.
Hon berättar om en kompis som hade larver i kökstaket i sin korridor.
– Hon fick kontakta Anticimex själv, och det tycker jag inte är okej, säger Moa Sellin.
I alla korridorer UNT besöker vittnar de boende om problem med städning och underhåll. De allmänna ytorna är skitiga och smutsen gror på svåråtkomliga ställen som runt om spisarna. Trasiga saker som köksfläktar och dörrar byts inte ut. Stopp i avloppet i köket avhjälps inte.
– Jag lagade själv vår dörrpost med ved som blev över från en grillfest. Dörrposten var murken och det vara bara att trycka in dörren om man ville. Vi hade felanmält det flera gånger, men inget hände, berättar en student och visar resultatet av sitt träsnideri.
Ett annat problem är värmen. Filip Björck i åttan har haft 16 grader på rummet i vinter.
– Jag försökte att lufta elementen, men det har inte hjälpt, säger han.
Trots att man enligt kontraktet inte får ha extra element kopplade till eluttaget i sitt rum är det just vad flera har.
– Man fryser även om man sover i pyjamas och med duntäcke, berättar en student som inte vill uppge sitt namn eftersom det finns ett otillåtet värmeelement på rummet.
I köket kryper myror omkring på diskbänken. I en annan korridor berättar Johan Brändström om hur han hjälpte en tysk korridorgranne att ringa Anticimex efter att de hittat en kackerlacka på rummet. Han visar också en luftventil i samlingsrummet som är närmast igensatt av mögligt damm.
– Jag tycker inte att vi får vad vi borde för hyran på drygt 3 000 kronor. Städning av korridor och kök en gång i veckan ska ingå, men de sopar bara undan de värsta, säger han.
I Flogsta hamnar många nya studenter och utbytesstudenter. Omsättningen på boende är hög och många söker sig bort så fort det går.
– Jag bor här så länge jag måste, men så fort jag hittar något annat flyttar jag. Standarden är så låg, säger konstvetaren Fredrika Carlsén.
Hon förstår inte vad hyresvärden Heimstaden har för vision för husen.
– Det känns som de vill köra husen i botten, säger hon.
Just nu pågår hyresförhandlingar mellan Heimstaden och studenternas hyresgästförening Hus, som drivit frågan om dålig städning och brister i underhållet i flera år. Enligt Hus har inte Heimstaden velat lyssna.
– Att husen är risiga är det minsta man kan säga. Städningen är riktigt eftersatt, och det är dags för en renovering. Vi har försökt att påpeka det, men Heimstaden skyller i från sig, säger Martin Hansson, ordförande i Hus.
Efter påtryckningar bytte Heimstaden ut sin städentreprenör och har i dag tre egna personer som ska städa korridorerna med sammanlagt över 2 000 rum.
– Det säger sig självt att tre personer är för lite. Hyresgästerna betalar ju för detta, säger Martin Hansson.
Ett problem är att slitaget är stort. Flera av korridorerna UNT besöker är belamrade med bråte som gamla cyklar, tomglas och annat. Lapparna ovanför diskbanken om att man måste ta reda på sin disk och hjälpa till med städning avslöjar också problem i studenternas eget ansvarstagande.
– Men samtidigt så är det här självuppfyllande. Ser det risigt ut så bryr sig de boende mindre, säger Martin Hansson.