Snabb start för flyktingskola

Flyktingsbarnen från Ribbingebäck får börja skolan redan nästa vecka. Uppsala kommun har redan skaffat lokal och rekryteringen av lärare pågår för fullt.

Den nya skolan ligger i direkt anslutning till Stenhagenskolan.

Den nya skolan ligger i direkt anslutning till Stenhagenskolan.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2014-11-21 08:26

Eleverna ska gå i en del av Grundstenens skola i Stenhagen. Skolan har under en lägre tid inte haft tillräckligt med elever så lokalerna har stått oanvända under flera år. Nu öppna de för eleverna som i de flesta fall kommer från Syrien. Redan nästa vecka ska 16 elever i årskurs 1-3 börja.

Skolan blir en enhet knuten till Flogstaskolan och dess rektor Malin Sandlund har fått i uppdrag att organisera undervisningen. Hon visar runt i de moderna och luftiga lokalerna. Här finns tre klassrum och plats för 60 elever.

– Till en början ska vi ta emot 30 i åldrarna från första klass till nian. Men de kommer troligen att öka i takt med att vi tar emot fler flyktingar, säger hon.

Flyktingarna från flyktingförläggningen i Ribbingebäck utanför Järlåsa är angelägna om att deras barn ska få börja skolan. För en knapp månad sedan hotade de med hungerstrejk för att förhållandena inte var bra på asylmottagningen, och att någon skolgång inte ordnats för deras barn.

Nu pågår rekryteringen av lärare för fullt.

– Intresset är stort. Vi har en lång lista och håller på med anställningsintervjuerna. Vi behöver tre lärare för låg, mellan och högstadiet. Man kan säga att det här blir en sorts sluss-skola som kan ge barnen en bra start i det svenska skolsystemet och en bra övergång till nästa skola, säger Malin Sandlund.

Undervisningen startar inte på allvar förrän efter årsskiftet. De lågstadieelever som börjar nästa vecka kommer att få mjukstarta där deras språk- och skolkunskaper testats.

– Vi vet inget om vilka förkunskaper de här eleverna har. Vissa kanske inte har gått i skolan på flera år. Andra kan ha bra kunskaper i engelska eller varit duktiga på matte när de gick i skolan i sitt hemland. Några tror vi har gått i grekiska skola där de varit innan de kom hit till Sverige. Men det här är saker vi måste klarlägga innan undervisningen startar, säger Malin Sandlund.

Förutom en verksamhetsansvarig specialpedagog och klasslärare ska två resurspedagoger ta hand om barnen. Det är viktigt att de talar exempelvis arabiska. Utöver det anställs personal inom skolhälsovård, modersmålslärare och studiehandledning.

– De ska också träffa skolläkare och integreras i skolans vaccinationsprogram. Vi tittar dessutom på vilka läromedel vi ska använda och tar kontakt med andra kommuner som startat sådan här verksamhet. På så sätt slipper vi göra onödiga misstag, säger Malin Sandlund.

Hur länge ska eleverna gå på skolan?

– Min förhoppning är att de ska kunna gå ett år. Under den tiden har familjen, för alla har kommit med sina föräldrar, fått besked om uppehållstillstånd och var de kan bosätta sig. Vissa kommer att stanna i Uppsala. Andra flyttar vidare.

Eleverna kommer att skjutsas med skolbuss från Ribbingebäck till Grundstenens skola.

Fakta Asylboendet i Ribbingebäck

Asylboendet i Ribbingebäck drivs av Bert Karlssons företag Jokarjo AB och öppnade tredje september i år.

I dagsläget bor det 180 personer som antingen söker uppehållstillstånd eller väntar på att få en placering i en kommun.

Många kommer från Syrien.

Syrier är den största flyktinggruppen i dag. Under perioden januari till oktober i år sökte 25 861 syrier asyl i Sverige. Det är en ökning med 112 procent jämfört med året innan.

Den näst största gruppen är personer från Eritrea. Den gruppen ökade med 185 procent under samma tid.

Den flyktinggrupp som ökar mest kommer från Ukraina, 1070 stycken i år. En ökning med 664 procent.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om