Snapchat som sommarjobb

Stolarna räckte knappt till när politiker och tjänstemän gavs chansen att lära sig sociala medier av sommarjobbarna Fatima Habib och Johan Fallberg.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-06-22 16:00

Varken Fatima Habib eller Johan Fallberg hade förväntat sig att hålla föreläsning om Snapchat och Instagram för Uppsalas politiker och tjänstemän i sommar. Men efter att kommunens matchningsprocess var klar stod de plötsligt inför en packad sal i kommunhuset. Och gick igenom Instagram, Snapchat, Twitter, Tumblr och Facebook...

– Facebook används väldigt sällan av unga. De har hunnit tröttna på det och sedan föräldrarna dök upp har de flesta flytt till Instagram, berättar Fatima Habib samtidigt som publiken antecknar.

Genom illustrationer visar de hur en 16-årings vardag kan se ut. De börjar ofta med att kolla olika sociala medier i mobilen. Nästa tillfälle kan vara på bussen, efter det första lektionen.

– Snapchat kollar jag minst en gång i halvtimmen. Det är nästan beroendeframkallande, fortsätter Fatima Habib.

Just Snapchat är något som kommunen satsar extra på. Det är en app som många unga använder varje dag, men som är okänd för de flesta äldre.

– För unga är det här lika naturligt som luft, säger Deeped Niclas Strandh, som har titeln informationsstrateg på kommunen.

Han berättar att en tredjedel av alla mellan 12 och 20 använder Snapchat i dag.

Men det handlar inte bara om att lära sig de olika apparna som används. Minst lika viktigt är att få en uppfattning om vad unga är intresserade av – och hur kommunen bättre kan kommunicera med dem.

– En sak som vi har pratat om är att använda ett språk som är mer "casual", säger Johan Fallberg.

– Om man använder sig av Snapchat men fortfarande med samma gamla språk blir det ändå svårt att nå ut, tror han.

Lena W Jansson är chef för digitala medier på kommunen. Hon säger att det varit en lärorik första vecka med sommarjobbarna Fatima, Johan och Alice.

– Det är viktigt att finnas i de kanaler som unga använder i dag. Här finns det en del att jobba med. Samtidigt måste man komma ihåg att skilja på rollen som privat, partipolitiker och som representant för en nämnd.

Och att vara "casual" och nåbar dygnet runt med möjlighet att blixtsnabbt nå ut med meddelanden till stora grupper kan ha sina risker för en politiker. Kanske råkar man "snapchatta" något som man ångrar.

– Säkerligen är det så, säger Johan Fallberg.

En av dem som kom förbi för att lära sig mer på måndagseftermiddagen var kommunfullmäktiges ordförande Carl Lindberg (S).

– Det var väldigt intressant, det handlar ju ytterst om hur vi når våra yngre och engagerar dem i viktiga frågor, sade han efteråt.

Snabbkurs i sociala medier

Snapchat: App som låter användare skicka meddelanden med foton, videor, text och teckningar till varandra. Meddelanden kan bara ses under en begränsad tid, sedan försvinner de.

#lifegoals: Kan vara bilder på natur eller upplevelser. Låter användaren leva ut sina drömmar genom någon annan.

Tumblr: Är mer likt en klassisk blogg och något som oftast används på en vanlig dator.

Facebook: Något som många unga har hunnit tröttna på. Sedan föräldrar började använda det har de flesta gått över till andra tjänster.

"Casual": Att använda ett mer oformellt språk för att lättare kommunicera med yngre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om