Videon är inte längre tillgänglig
Snart börjar kampen om miljonerna som ska leda till fler cykelvägar i länet. Uppsala kommun är en av länets kommuner som vill få del av de 82 miljoner som Regionförbundet har i sin budget för de närmaste tio åren. Ett av kraven på dem som vill få del av pengarna är att bidra med halva summan till varje byggprojekt.
Uppsala har skrivit ihop en önskelista med ett femtontal olika cykelleder som kan bli verklighet vid platser som Almunge, Lövstalöt och Flottsund. På kartan märks det tydligt att det finns en tanke att skapa cykelleder in mot centralorten Uppsala.
Kommunalrådet Stefan Hanna (C) säger att den politiska ledningen redan har vissa prioriterade projekt, bland annat sträckan mellan Gunsta och Almunge:
- Att få till en bra cykelförbindelse längs väg 282 känns oerhört viktigt. Dels byggs det mycket i området, dels kan du få till knutpunkter som gör att man inne i stan kan ta sig vidare med hjälp av stadstrafiken.
Även väg 255 tycker han låter intressant: Gamla Märstavägen längs Nåntuna och vidare ut mot Flottsund och Krusenberg. Delar av sträckan ligger i Knivsta kommun.
- Den tror jag skulle vara väldigt värdefull för Uppsalaborna. Det är ju ett fantastiskt rekreationsområde längs den sträckan.
Bland andra önskemål på listan finns en cykelväg som skulle gå längs väg 600, det vill säga gamla E?4, mellan Uppsala och ända till Björklinge. Men den vägsträckan nämner inte ens Stefan Hanna.
- Vi hade inte tagit upp de här vägarna på listan om vi inte prioriterade alla, men det kostar mycket att anlägga cykelvägar. Vi får se i diskussionerna med Regionförbundet och kompromissa oss fram till vilka cykelvägar det blir.
Nästan klart är att cykelvägen från Bälinge mot Ulva får sin förlängning. Enligt Stefan Hanna har markägarna gett sitt godkännande till en fortsättning och det återstår att få deras godkännanden på papper.
Ylva Willén som bor i Länna är en av flera som länge önskat en cykelväg.
- Det låter helt otroligt om det skulle bli verklighet. En cykelväg skulle vara bra för så många.
Henrik Nyström som bor granne med macken i Länna vet många som cyklar längs bilvägen trots att den är både trång och har mycket trafik.
- En cykelväg låter faktiskt jättebra. Utan bilen är man lite isolerad här.
Enligt Ola Kahlström, infrastrukturstrateg på Regionförbundet i Uppsala län, är det inte realistiskt att Uppsala skulle få igenom hela sin önskelista. Förslagen ska under hösten vägas mot andra kommuners önskemål.
Bedömningarna sker enligt en modell där man bland annat tittar på hur det ser ut längs den föreslagna cykelvägen, om det är tung fordonstrafik och vilka hastighetsbegränsningar som gäller.
Syftet med cykelvägen har också betydelse: Ska den användas som skolväg, arbetspendling eller enbart för rekreation?
- Skolvägar prioriteras högst. Dels för att barn ska kunna röra sig säkrare, dels för att de ska kunna cykla till skolan i stället för att ha skolskjuts.
Kommunen ska under hösten diskutera sin önskelista med Trafikverket och Regionförbundet. Därefter ska det beslutas om vilka vägar man ska gå vidare med.
Stefan Hanna låter optimistisk inför planeringen:
- En del av vägarna kan man säkert cykla på inom ett och ett halvt år.
Enligt Stefan Hanna finns det inga medborgardialoger planerade om cykelvägarna:
- Allmänheten har hela tiden möjlighet att påverka genom att kontakta oss.