Det är fortfarande tomt när UNT besöker lokalerna, men snart ska här repas så att det dånar om det.
– Det är superhäftigt, en dröm som jag har närt i 20 år, säger Patrik Sporrong som själv spelar i ett black metall band.
Det är studieförbundet ABF som står bakom Musikfabriken. Patrik Sporrong och Mikal Styrke är verksamhetsutvecklare i anläggningen, som om bara några veckor tar emot sina första lokala musikband.
– Det känns jättebra. Det har varit mycket att göra men nu börjar byggarbetarna bli klara och banden står och väntar på att få komma in, säger Mikal Styrke som spelar i punkproggbandet Klotet.
Patrik och Mikal skrattar lite åt de jättetjocka ståldörrarna på bottenvåningen. Två stora skyddsrum i huset har tidigare använts som vapen- och fyrverkeriförråd, berättar de. Importören flyttade ut och nu flyttar ABF in.
Replokalerna är redan fullbokade. Ett 30-tal band flyttar in med bland annat reggae, progg, och black metall som musikstilar. Bandmedlemmarna är alltifrån 19 till 50 år.
Totalt handlar musikfabriken om 1 000 kvadratmeter. Extra stolta är de över den stora studion på övervåningen där det snart ska installeras teknisk utrustning och ges möjlighet för banden att spela in alltifrån demos till skivor.
Till sin hjälp har ABF tagit in en firma som sett över akustik och isolering som lämpar sig för studiomiljö. ABF förde tidigare samtal med kommunen om ett framtida allaktivitetshus som skulle inrymma replokaler för lokala musikband. Men så blev det inte.
– Vi blev lite sura när vi förstod att det i stället skulle bli ännu en satsning på fysiska aktiviteter och där musiken inte får plats, säger Mikal Styrke.
ABF valde därför en helt egen väg och satsar cirka två miljoner på musikfabriken. Patrik och Mikal tycker att kommunen satsat för lite på de små musikbanden. I stället har man satsat alldeles för mycket på idrott, tycker de. Och Musikens hus blev inte heller någon lösning på de problem som små band brottas med.
– Jag började spela när jag var femton och nu är jag 45. Det är fortfarande lika dåliga förutsättningar för banden. Vi vill göra detta för att musikscenen i Uppsala förtjänar det här, säger Patrik Sporrong.
I den kommande salen för livespelningar, barrikaden, ligger de första delarna till den framtida scenen. Här finns det enda stora orosmomentet; rummet saknar den pansartjocka yttervägg som finns i andra delar av huset. Och på andra sidan gatan finns det bostäder.