Videon är inte längre tillgänglig
Projektet Crossroads startade i höstas som en råd- och stödverksamhet för EU-migranter som lever i fattigdom och hemlöshet.
Den 15 april går projektet mot sitt slut, vilket bekymrar Uppsala stadsmission.
Enligt verksamhetschef Margaretha Svensson Paras finns det ett fortsatt stort behov av verksamheten. Antalet EU-migranter har varierat från dag till dag med 15-70 besökare.
– Vi ser att antalet EU-migranter kommer att öka. Den 15 april kommer vi att ha fler personer att hantera än vad vi har nu. Får vi inte ett fortsatt stöd så kommer basen att vara borta.
Uppsala stadsmission som helhet har inför 2015 ett beräknat budgetunderskott på 2,5 miljoner kronor, vilket man nu arbetar med att försöka minska. Men det försvårar också möjligheten att driva det här enskilda projektet vidare på egen hand.
– Det är bekymmersamt med osäkerheten. Vi kan inte ha ytterligare en minusverksamhet inom stadsmissionen.
Uppsala stadsmission kommer att lämna en utvärdering av projektet till Uppsala kommun och föreslå ett fortsatt samarbete. Kommunens bidrag täcker inte alla kostnader, berättar hon, men underlättar möjligheten att söka pengar via EU och andra aktörer.
Uppsala kommun har ännu inte tagit ställning till en eventuell fortsättning, men kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) är positiv.
– Vi ser att det är en bra verksamhet men måste utvärdera den först.
Redan i dag finns det EU-migranter som börjat sälja virkade produkter som de lärt sig tillverka inom projektet Crossroads. Uppsala stadsmissions verksamhetschef, Margaretha Svensson Paras, tror att det kan vara ett litet steg ut ur tiggeriet.
– Vi vill att man förhoppningsvis ska kunna resa sig upp och vara stolt över att ha presterat något. Jag tror att det är bättre och jag tror att allmänheten har lättare att köpa något än att ge till en utsträckt hand.
Hon vill bygga vidare på sysselsättningstanken och hitta möjligheter för EU-migranter att få tillfälliga jobb i Sverige. Det gäller även ambitionen att erbjuda studieverksamhet. Förutom att erbjuda dusch, tvätt, kläder och frukost i lokaler på Seminariegatan i Uppsala finns det en ambition att erbjuda andra vägar att försörja sig än genom tiggeri, bland annat genom utbildning.
– Det handlar om en enklare form, men man ska komma ihåg att flera är analfabeter. De flesta vill klara sig i sitt land och kunna skriva på rumänska.
Eva Moberg är föreståndare vid det härbärge för EU-migranter som Livets Ord driver i Ulleråker på uppdrag av Uppsala kommun. Om några veckor ska också det stängas. Eva Moberg är tveksam till om härbärget borde vara öppet året runt.
– Självklart måste vi hjälpa de här människorna, inte minst under de kalla vintermånaderna, men är det en bra lösning i längden att erbjuda ett härbärge permanent? Jag vill inte att det ska bli en livsstil för dem att komma hit och tigga. Jag önskar dem istället ett värdigt liv med arbete.