Maskineriet som förenklat består av elmotorer och ett stort så kallat panamahjul monterat i ett stålstativ har levererats från Polen och lyftes på plats i brons maskinrum. Det möjliggjordes genom ett tandemlyft med två stora lyftkranar.
– Maskinrummet är den sista stora delen av bron som vi nu gör färdigt. Tandemlyftet är tufft. Man har bara en chans så det måste går rätt, säger Mikael Andersson som är projektledare vid Uppsala kommun.
När maskineriet är på plats återstår bara mindre arbeten, som att göra färdigt körbanorna. Delar av brons fundament ska också kläs med sten från den gamla Flottsundsbron för att ge en påminnelse om en svunnen tid.
I stort anser Mikael Andersson att brobygget har gått bra. Det håller både tids- och kostnadsramarna på 155 miljoner kronor.
Men visst har det varit en del problem.
– Vi hade en tuff grundläggning av bron. Berget var inte lika fast som vi trodde så vi tvingades borra och påla betydligt djupare än vi räknat med. Men det har byggherren Peab löst, säger han.
David Eriksson som är platschef anser att Flottsundsbron är ett brobygge utöver det vanliga. Delen mot Sunnersta är byggd i stål och betong, delen mot Bergsbrunna enbart i betong och däremellan sitter en klaffbro i rostfritt stål. Framförallt klaffbron är komplicerad och det är bara ett fåtal entreprenörer som har erfarenhet av sådana jobb.
– Dessutom har vi arbetat mycket med grundläggning i vatten. Det är alltid komplicerat, speciellt när det samtidigt ska vara båttrafik på Fyrisån, säger han.
I projektets början protesterade många bilister som använder bron mot långa köer. De kunde få vänta upp till en kvart på att få komma över. Det var för att gång- och cykeltrafiken skulle kunna ske på ett säkert sätt.
– Det löste vi genom att komplettera med tryckknappar som gående och cyklister kunde använda när de skulle korsa bron. Det kortade köerna och lugnade ner känslorna. Sedan dess har det i stort sett fungerat bra, säger Mikael Andersson.
Om ett par månader ska hela anläggningen börja testköras innan invigningen i april.
Men flera broprojekt är på gång. Enligt Mikael Andersson kan de första arbetena på en nyöppning av Vindbron ett stycke högre upp i Fyrisån börja redan i år. Den ska enbart öppnas för gång- och cykeltrafik, och för SLU så att lantbruksuniversitetet kan komma åt sin jordbruksmark på den östra sidan av ån.
– Om ett par år är det dags att börja bygga den nya bron i slutet av Kungsängsesplanaden som ska förbinda stans östra delar med den nya stadsdelen i Ulleråker. Uppsala växer och behöver fler broförbindelser, säger han.