Snart stundar semestern
Snart stundar semester, den utarbetades chans att bli glad och laddad igen. Slarva inte bort den, utan lyssna till stressforskarnas sköna uppmaningar: Njut! Hänge dig åt lustfylld avkoppling!
Tuija, Aabeli (i vagnen) samt Petri Welling.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- En del ökar tempot fram till semestern och springer från ett fullt skrivbord. Lämnar man en massa halvgjorda saker kan de snurra i huvudet på semestern, säger Gunnar Ahlborg, forskare på Institutet för stressmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ledigheten kan påbörjas på olika sätt. De som har lust och ork att aktivera sig får snabbt tankarna på annat än jobbet. Andra behöver bara vara. För den som till vardags har en fulltecknad almanacka är det bra att inte detaljplanera semesterveckorna.
Att bli förkyld och få ont i halsen några dagar in på semestern är inte ovanligt.
- Då har man kört för hårt. När du går på högvarv ligger stresshormonerna på så hög nivå att du står emot infektioner, säger Ingrid Anderzén, forskare vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Infektionen är ett tecken på att du borde ha varit ledig tidigare - kroppen har blivit försvagad av ett stresspåslag som har pågått alltför länge.
Stress är i sig en god drivkraft, men blir skadlig om den används för mycket.
- Som samhället ser ut är det många som jobbar på bristningsgränsen, vi gör mer på fritiden och sover mindre. Om man då fyller semestern med aktiviteter och måsten blir det ingen avkoppling, säger Ingrid Anderzén.
Det vi gör på semestern ska skilja sig från det vi gör på jobbet.
- Man ska ägna sig åt lustfylld avkoppling. Pliktaktiviteter kan vara omväxling, men det är inte mycket avkoppling i dem, säger Gunnar Ahlborg.
Arbetsplatsen bör lämnas åt sitt öde.
- Det beror förstås på vilken position man har, men för oss som inte är helt oumbärliga finns det ingen anledning att ha kontakt med jobbet. Vi ska vara lediga, det är det semestern är till för, säger Ingrid Anderzén.
Men till dem som blir stressade av att inte veta vad som händer på jobbet rekommenderas sparsam kontakt - att ringa in någon gång i veckan, eller att bli uppringd när det behövs.
- Och då gäller det att komma överens om i vilka sammanhang, så att det inte blir i onödan, säger Gunnar Ahlborg.
För den som behöver total avkoppling och återhämtning är en längre sammanhållen ledighet att föredra framför en uppstyckad.
- Folk tycker ofta att det tar en vecka att varva ned, en vecka att återhämta sig, och när det är någon vecka kvar på semestern börjar man tänka på att gå i jobb igen, säger Gunnar Ahlborg, som förespråkar minst tre semesterveckor i rad, helst fyra.
Finns det en stressbelastning privat blir det svårt att vila ut. De som har gamla och sjuka föräldrar ställer krav på sig själva att ta extra god hand om dem när de är lediga. En annan utsatt grupp är ensamstående föräldrar med dålig ekonomi, säger Gunnar Ahlborg.
- Ambitionen att barnen ska få göra roliga saker är hög, och så har man inte råd.
LO:s årliga semesterrapport visade att fyra av tio ensamstående föräldrar inom LO varken åkte på en semesterresa eller hade tillgång till ett fritidshus 2005. Bland LO-medlemmar i snitt gällde det drygt var fjärde, inom TCO var tionde, och inom SACO ungefär var tjugonde.
Rapportförfattaren Sven Nelander spår en liten förbättring för 2006, men påpekar att stora grupper fortfarande har besvärlig ekonomi.
- De med osäkra anställningar har så dåliga och osäkra inkomster att de inte vågar ta semester.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!