Vårdagjämningen är inte på något sätt en fråga om meteorologiska förhållanden utan en fråga om astronomi och om jordaxelns lutning. Under sommarhalvåret lutar jordaxeln på ett sådant sätt att vi i norr är närmare solen, medan vi under vinterhalvåret är längre ifrån. Detta ger dem som bor norr om polcirkeln midnattssol på sommaren, men bara mörker under midvintern. Däremellan infaller dagjämningarna.
– Vårdagjämningen är det ögonblick då jordaxelns lutning är vinkelrät mot en tänkt linje mellan solen och jorden. Det innebär att natt och dag är lika långa över hela jorden under dygnen runt vårdagjämningen, säger Bengt Gustafsson, professor i astronomi vid Uppsala universitet.
I år infaller det ögonblicket kl 05.14. och därmed är våren här, astronomiskt sett. Vädermässigt sett är våren redan här sedan en tid, även om vintern inte riktigt gett upp. Men kanske var måndagens snöfall den sista vinterattacken.
– Snön i går var bara ett hastigt bakslag för våren. Nu kommer våren igen, säger John Ekwall på SMHI.
I slutet av veckan kommer nämligen temperaturen i Uppsalaområdet mitt på dagen att gå över 10 grader, och till och med upp till 15 grader någon dag.
I SMHI:s tio-dygnsprognos finns sedan inga tecken på att vintern ska göra ännu ett anfall, förutom nattetid då temperaturen ännu kan hamna runt nollstrecket eller till och med därunder.
Snön var ett tillfälligt bakslag
På tisdagsmorgonen klockan 05.14 inträffade vårdagjämningen. Och efter måndagens snöfall gör våren nu en ny attack.
Foto: Tor Johnsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!