Snötippar nära vattendrag

Medan stockholmarna diskuterar möjligheten att dumpa mer snö direkt i Mälaren står Uppsala kommun fast vid att inte tillåta någon som helst dumpning i Fyrisån. Men på flera platser i Uppsala ligger enorma snötippar i direkt anslutning till olika vattendrag.

Snötippen vid Librobäck.

Snötippen vid Librobäck.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-03-10 13:00

Snart är våren här och med den kommer de stora snötipparna att smälta. Vattnet kommer att rinna ut i Fyrisån och Hågaån. Ändå menar Uppsala kommun att det är stor skillnad mellan att dumpa snön direkt i vattnet och att låta den smälta bort på snötipparna. Genom markens naturliga filter kan man minska mängden olja och metaller som når olika vattendrag.
– Om du har en plats där vattnet först får infiltreras så kan till exempel tungmetaller fastna i de dammar som finns vid snötipparna i Lurbo och Nyby, säger Camilla Olofsson på miljökontoret.

Den snöiga vintern har fått kommunen att utvidga med fler tippar. Dessa finns i Nyby, Lurbo, Librobäck, Brillinge och vid Kungsängens gamla slamdammar.
Per Blom är en av de ansvariga för snöröjningen i Uppsala kommun. Han ser inget problem med att enorma snöhögar ligger i direkt anslutning till vattendrag. Förekomsten av föroreningar i snön kontrolleras regelbundet, berättar han.
– Vi har lagt snöhögarna vid våra kontrollpunkter. Skulle det bli förhöjda värden kan vi göra något åt det. Sanden kommer till viss del att ligga kvar. Vi rensar bort skräp från området flera gånger per år.
Kravet på regelbundna kontroller av snön kommer från miljökontoret.
– Vi vet inte på rak arm hur mycket föroreningar som kan finnas i smältvattnet. Det är därför vi vill att det följs upp med kontroller, säger Camilla Olofsson.
Gunilla Lindgren som arbetar med länsstyrelsens vattenförvaltning i Uppsala län tycker inte att snötipparna är någon bra lösning. Länsstyrelsen ska framöver ha samtal med Uppsala kommun om dagvattenfrågor i allmänhet.
– Det borde finnas en bättre och mer långsiktig lösning. Jag skulle tro att partiklarna filtreras genom marken, men å andra sidan ökar vattenflödena vid dessa platser och med dessa fraktas mer partiklar ut i vattnet.

Både snön vid Kungsängsbron och Lurbo ridhus har börjat smälta i de senaste dagarnas solsken, och för närvarande ser de mer ut som högar av lera och grus. Ebba Wik-Ulfsdotter som besökte Lurbo ridhus på onsdagen säger att snöberget intill väckt en del frågor bland besökare till ridhuset, både om hur djurlivet kring högen påverkas och vad kommunen tänker göra av all sand som blir liggande kvar när snön har smält.
– Man förstår hur stor högen är när man står vid vårat ridhus. Det är ju värsta slalombacken! säger hon medan vallhunden Maggie springer upp och ned för kullen.
Urban Wästljung (FP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, anser att snötipparna är den bästa lösningen för tillfället.
– Vi bedömer dem inte som någon högriskhistoria för miljön. Vore det så skulle vi ställa högre krav på hanteringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om