Snusning kan ge förtidig födelse

Snusning under graviditeten ökar risken för att det väntade barnet ska dö redan i livmodern. Även risken för att barnet ska födas många veckor för tidigt ökar om mamman snusar när hon är gravid.

Uppsala2010-09-04 05:00

Det visar forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i världens hittills största studie kring effekterna på det väntade barnet av snusning under graviditeten.
– Dödföddhet är förmodligen något av det värsta som kan drabba föräldrar som väntar barn. Att även snusning ökar risken för detta understryker vikten av total tobaksfrihet när man är gravid. Att ta hjälp av snus för att sluta röka är ett dåligt alternativ för att skydda sitt barn, säger överläkare Anna-Karin Wikström vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.

I studien har hon och hennes forskarkollegor analyserat uppgifter om nära 570 000 graviditeter och förlossningar i Sverige sedan 1999, som är det år då barnmorskor vid mödravårdscentralerna började samla in uppgifter om snusning under graviditeten.
I samband med det första besöket på mödravårdscentralen under graviditeten uppgav drygt 7 600 av kvinnorna att de snusade och mer än 58 000 att de rökte cigarretter varje dag.
Av de nära 570 000 graviditeterna slutade 1 386 med att det väntade barnet dog i livmodern i slutet av graviditeten eller under själva förlossningen. Att barnet dog i livmodern var betydligt vanligare både när mamman rökte och när mamman snusade.
– Att rökning ökar risken för att barnet dör i livmodern är visat i flera tidigare studier, men vår är den första som är tillräckligt stor för att visa att även snusning gör det. Risken var till och med högre om kvinnan snusade än om hon rökte bara några cigarretter per dag, säger Anna-Karin Wikström.

I siffror innebär det att risken för att barnet skulle dö i livmodern var 60 procent högre för kvinnorna som snusade än för kvinnorna som inte använde tobak under graviditeten. Om kvinnan rökte några cigarretter per dag var risken för dödföddhet förhöjd med 40 procent och om hon rökte mer än tio cigarretter per dag var risken mer än fördubblad.
Också risken för att barnet skulle födas för tidigt var förhöjd om kvinnan snusade under graviditeten. Både mycket för tidiga födslar, efter mindre än 32 graviditetsveckor, och födslar någon gång i graviditetsvecka 33 till 36 var vanligare bland snusarna än bland tobaksfria kvinnor.

Utöver nikotin innehåller tobaksrök kolmonoxid och en mängd andra ämnen som kan tänkas påverka fostret negativt. När det gäller snuset däremot tror forskarna att det är enbart nikotinet som kan bidra till att barnet dör i livmodern, att barnet mår så dåligt att det måste tas ut i förtid eller till att förlossningen startar i förtid.
Vid rökning finns ett starkt samband mellan hur mycket kvinnan röker och hur stora riskerna är för det väntade barnet.
– Tyvärr har vi inga uppgifter som kan visa om ett liknande samband finns för snusning. På mödravårdscentralen tillfrågas kvinnorna inte om hur mycket de snusar, bara om de använder snus eller inte, säger Anna-Karin Wikström.

För att minska abstinensbesvären brukar nikotinplåster och nikotintuggummin användas som rök- och snusavvänjningsmedel.
– Men eftersom den skadliga substansen i snus sannolikt är nikotin kan det inte vara tillrådligt att använda sådana nikotinprodukter. Därför bör kvinnor som slutar röka eller snusa när de väntar barn helst också avstå från läkemedel som innehåller nikotin, säger Anna-Karin Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om