En kvinna i Uppsala bor inneboende hos sin son och betalar en månadshyra på 2 000 kronor. Hon nekades socialbidrag till hyran men en domstol fastslår att ett barn inte har försörjningsplikt mot sina föräldrar.
Kommunen avslog kvinnans ansökan om socialbidrag till hyran med motiveringen att sonen inte förlorat några inkomster genom att låta sin mamma bo i lägenheten. Kvinnan överklagade och framhöll att sonen har dålig ekonomi. Om han inte haft sin mamma som inneboende kunde han ha hyrt ut det rum hon disponerar och fått in lite extrapengar. Om hon inte beviljas bidrag till hyran tvingas hon flytta från sonens lägenhet, hävdar mamman.
Förvaltningsrätten konstaterar att ett barn aldrig är försörjningsskyldigt gentemot sina föräldrar. Därmed behöver inte ett barn förse föräldrarna med till exempel bostad och därför ska kommunen betala ut hyresbidraget.
Slutsatsen är alltså att en förälder kan flytta in hos sitt barn och om föräldern har tillräckligt små inkomster kan socialtjänsten tvingas betala ut hyrespengar som ska gå till barnet.
Karin Mansikka, biträdande verksamhetschef vid socialtjänst försörjningsstöd på Uppsala kommun, anser att det är en riktig tolkning:
– Att detta förekommer är inte så ovanligt i Uppsala.
När förhållandet är det motsatta, det vill säga att ett barn anser sig vara inneboende hos sina föräldrar och söker socialbidrag för hyran, är det inte säkert att biståndet beviljas.
Enligt Karin Mansikka är det avgörande bland annat barnets ålder och hur självständigt barnet anses vara gentemot föräldrarna, exempelvis om det flyttat hemifrån och sedan återvänt till föräldrahemmet.