Hanna, som egentligen heter något annat, stämmer träff för intervjun hos sin pojkväns familj. Hon tittar ned i bordet innan hon tar sats och berättar.
- Pappa har alltid druckit mycket men sedan han träffade sin nya flickvän har han druckit nästan varje dag. Jag orkar inte bo hemma längre. Nu är vi många som ska få plats eftersom pappas flickvän också har barn. Jag har ingenstans där jag kan gå undan och få lugn och ro, säger Hanna.
Hanna får underhållet från mamman, pappan tar hand om flickans studiebidrag. Vill flickan ha skjuts någonstans tar pappan 50 kronor för bensinkostnaden.
- Det har alltid varit så. Han ska räkna pengar hela tiden, det är jobbigt. Det var så när jag var liten också fastän det är hans ansvar. Råkar jag försova mig försover hela familjen sig och jag får skulden.
Hanna berättar att hon har tagit kontakt med socialtjänsten i Sigtuna kommun flera gånger för att få hjälp med att flytta eller åtminstone pengar till mat och kläder.
- Min handläggare på socialen säger att de inte kan ge mig en enda krona så länge jag går i skolan. Det enda de kan göra är att prata med pappa för att relationen mellan oss ska bli bättre. Men pappa säger en sak till socialen och en annan till mig och de lyssnar på honom. Till dem säger han att jag är välkommen hem, men hur välkommen kan jag vara när pappa och hans flickvän flyttat in i mitt rum och han säger att det är skönast när jag inte är hemma, säger Hanna.
Socialtjänstlagen säger att föräldrar har försörjningsplikt för sitt barn tills det fyllt 18 år. Om barnet går i gymnasiet förlängs skyldigheten tills barnet gått ut skolan, längst till 21 års ålder.
Endast om det finns starka skäl kan ungdomar få hjälp till bostadskostnader. Lagen säger också att man alltid ska utgå från barnets bästa, som det står skrivet i barnkonventionen.
- Missbruksproblematik är helt klar ett sådant, säger Arto Eriksson, chef för försörjningsstödsenheten i Sigtuna kommun.
-Vi kan göra egna bedömningar på försörjningsstödsenheten. Men när det gäller att separera ett barn från en förälder vill vi gärna ha familjeenhetens stöd för den bedömningen. Jag skulle råda flickan att ta kontakt med oss igen, säger Arto Eriksson.