Under 2019 gjorde Uppsalas socialtjänst 114 omedelbara omhändertaganden enligt lagen om vård av barn och unga, LVU.
När ärendena sedan togs upp i förvaltningsrätten upphävdes omhändertagandet i nio av de 114 fallen, vilket motsvarar 8 procent. En vanlig orsak var att vården enligt rätten hade kunnat ges på frivillig väg istället för med tvång.
Ett av de nio ärenden där omhändertagandet stoppades under 2019 gäller fallet Pia och hennes tre barn, där domstolen menade att socialtjänstens ingripande inte var nödvändigt. Under 2020 omhändertogs Pias barn ännu en gång men återigen underkändes beslutet av förvaltningsrätten.
Att något sådant sker två gånger för samma familj är mycket ovanligt.
– Jag har inte varit med om det tidigare, säger Eva Christiernin (S), ordförande vid socialnämnden i Uppsala.
Hon vill på grund av sekretess inte kommentera ärendet vidare.
Eva Christiernin framhåller att frågor kring omhändertaganden av barn ofta rymmer svåra avvägningar.
Socialtjänsten ska skydda barnen men måste samtidigt ha på fötter för den mycket ingripande åtgärd som ett omhändertagande innebär för familjen. Dessutom får den viktiga relationen mellan barn och föräldrar inte skadas i onödan.
– Socialtjänsten kan snabbt gå in med ett omhändertagande för att skydda barnen när det finns oro att de far illa. Om domstolen sedan bedömer att det inte funnits skäl att ingripa upphävs beslutet och föräldrarna återfår barnen. Jag tycker att rättssäkerheten fungerar, säger Eva Christiernin.