Socialpolitiker vill öka kontrollen

Varför når inte polisens information fram till kommunen? Det undrar socialnämndens ordförande som även vill utöka kontrollen av de företag som kommunen anlitar.

Håller med. Ingrid Burman (V) tycker att det är bra att frågan väcks.

Håller med. Ingrid Burman (V) tycker att det är bra att frågan väcks.

Foto: Isabelle Nee

Uppsala2015-12-14 09:55

Uppsalapolisens spaningsuppgifter om att kriminella företagare tar hand om ensamkommande barn uppges inte nå kommunen. Detta förvånar socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V).

Hon påpekar att kommunen och polisen regelmässigt träffas i samverkansgrupper där ett av syftena just är att parterna ska stämma av viktig information med varandra.

– Fungerar inte informationsutbytet när det gäller ensamkommande måste vi diskutera saken. Om vi anlitar företagare som varit inblandade i brottslighet, då vill jag ha kunskap om det, säger Ingrid Burman.

Hon vill även se en bättre kontroll av de företag som kommunen köper tjänster av men vill i nuläget inte svara på om utdrag ur kriminalregistret vore rätt väg att gå.

Efter UNT:s artiklar om bolag som tjänar pengar på flyktingbarn med tveksamma metoder vill hon ta upp en dialog med entreprenörerna.

– Vi ska samla de uppdragstagare som har ensamkommande barn i sin vård för att diskutera och säkerställa våra kvalitetskrav. Vi kommer också att se över kommande avtal med dem kommunen anlitar.

Enligt Ingrid Burman har kommunen svårt att få grepp om vilka ensamkommande barn som egentligen finns i Uppsala och vem som ansvarar för dem.

– Enbart under november anlände 200 ensamkommande till Uppsala. En del av dem har placerats här av andra kommuner och det är då deras socialsekreterare som har ansvar att följa upp hur barnen har det. Vi vet inte ens vilka dessa barnen är.

Det kan alltså vara socialsekreterare i Haparanda eller Ystad som ska åka hit och kolla. Hur ska de hinna det?

– Det här är en knepig situation, även för polisen, men sådan är lagstiftningen. På samma sätt är det när Uppsala har placerat ensamkommande i andra kommuner, då får vi resa dit för kontroller. Orsaken är det är svårt att hitta placeringsmöjligheter i den egna kommunen.

Ingrid Burman uppger att socialtjänsten nyligen skärpt tillsynen av hur de placerade barnen har det.

– Vi gör vårt bästa för att barnen inte ska hamna i olämpliga miljöer men det händer att vi inte hinner säkerställa det förrän i efterhand. Men om den här situationen kvarstår måste vi förstärka kontrollerna ytterligare.

– Det är tydligt att det finns för många i branschen som har andra intentioner än att hjälpa till i en trängd situation. Samtidigt vill jag understryka att många av dem som ställer upp för flyktingbarnen är mycket bra personer som verkligen vill bidra.

Fakta Samarbete mot brott

Uppsala kommun har ingått ett samverkansavtal med Uppsalapolisen för att minska brottsligheten. Enligt avtalet ska polisen samarbeta med bland annat socialtjänsten.

Det ska finnas "klara kommunikationsvägar" mellan polisen och kommunen. Parternas olika uppdrag ska betraktas som "en möjlighet att se problem" ur olika perspektiv.

För att driva ett vårdboende, så kallat hvb, krävs tillstånd men det gäller inte de konsulentföretag som arbetar med familje­hemsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om