Socialstyrelsens kritik hård - men vårdbolaget får fortsätta i Uppsala
Kommunledningen ändrar inte avtalet med privata vårdgivaren Attendo Care, trots skarp kritik från Socialstyrelsen efter bristerna i vården av en 83-årig döende man på boendet Rondellen.
Sedan fallet uppmärksammats inledde Socialstyrelsen en granskning av boendet. Den rapport som nu presenterats är skarpt kritisk till omvårdnaden av mannen, men pekar också på strukturella brister i verksamheten.
- Vi har sett tydliga brister i omvårdnaden och det är särskilt olyckligt med så många brister av olika slag, säger Sylvia Norén på Socialstyrelsen.
Kompetens ifrågasatt
En av de allvarligaste svagheterna som Socialstyrelsen pekar på gäller kontinuiteten och kompetensen bland personalen. På Rondellen byttes hela personalgruppen ut under ett år. Därefter hade över hälften av de anställda ingen utbildning. Tidigare har länsstyrelsen i Uppsala riktat liknande allvarlig kritik mot verksamheten.
Den borgerliga majoriteten beslutade i januari att ge Attendo Care fortsatt förtroende att driva Rondellen, efter beskedet att antalet vårdplatser minskas från 42 till 30.
Slutrapport väntar
Kommunalrådet Lars O Ericsson (c), med ansvar för äldrefrågor, anser inte att Socialstyrelsens kritik ändrar något i sak:
- Den innehåller egentligen ingenting nytt utan upprepar vad som tidigare sagts.
UNT: En tidigare rapport från kommunen innehöll inte lika stark kritik. Varför är både länsstyrelsen och Socialstyrelsen mer kritiska?
- Kommunens slutrapport lämnas i mars. Den kommer till stor del att ha samma innehåll som Socialstyrelsens granskning.
UNT: Är det i så fall korrekt att låta företaget fortsätta driva vården?
- Vi vet att verksamheten i dag fungerar utmärkt. Vad som saknats i Uppsala är kvalitetsuppföljning, både av verksamhet i egen regi och av andra utförare. Där tar vi krafttag.
Bristande uppföljning
Enligt Socialstyrelsen saknades kunskap om vilka avvikelser i vården som skulle iakttas och rapporteras vidare, samtidigt som insatser inte följdes upp. Svårigheterna att ge den 83-årige patienten en god vård analyserades inte, enligt rapporten. Mannens journal var så knapphändig att Socialstyrelsens granskare inte kunnat följa hans hälsotillstånd och vilka åtgärder som sattes in.
Andra punkter i Socialstyrelsens kritik:
* Hög arbetsbelastning gjorde det svårt att hinna med patienterna.
* Bristande hantering av avvikelser och klagomål.
* Lokalerna med många dubbelrum är inte anpassade för patienter med demens och beteendestörningar. Det är inte tillfredsställande att vissa golv luktar urin, trots rengöring.
* Bristande uppföljning. De brister som Socialstyrelsen upptäckt har inte framkommit i de egna uppföljningarna.
Socialstyrelsen vill nu ha besked från vårdbolaget och från kommunens äldrenämnd om vilka åtgärder som satts in och planeras, med anledning av kritiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!