Det Àr mitt i fredagsrusningen i en centralt belÀgen mataffÀr i Uppsala. Med oss har vi Anna-Karin Lindroos, dietist pÄ livsmedelsverket. Tidigare har hon forskat om mat och fetma. Hon ska hjÀlpa oss att hitta det dolda sockret i matvaror. Först dyker vi pÄ matbrödet. En sort lÄter bÄde nyttig och naturlig, med fullkornsrÄg och surdeg, men visar sig innehÄlla sÄ mycket som nio procent sockerarter.
â En del socker uppstĂ„r naturligt i bröd, och lite socker behövs för jĂ€sningen, förklarar Anna-Karin Lindroos.
Men det hÀr brödet Àr i sötaste laget, antagligen för att det innehÄller Àppelmos.
Framme vid kexhyllan plockar vi upp ett paket digestivekex. Ingrediensförteckningen avslöjar att ett enda kex innehÄller 3,4 gram socker. Det motsvarar en sockerbit. Oj, tÀnker vi. SÄ mycket! Mariekexen överraskar ocksÄ. Fyra kex innehÄller tillsammans en sockerbit. Hur mÄnga förÀldrar lÄter inte sina barn Àta mÄnga Mariekex i tron att de inte Àr sÄ söta? Men vÀrre ska det bli. Russinen visar sig innehÄlla 71 procent fruktsocker.
â Russin innehĂ„ller mycket socker för att de Ă€r sĂ„ koncentrerade, sĂ„ det Ă€r klart att man inte bör Ă€ta mycket. Men de innehĂ„ller ocksĂ„ fiber och jĂ€rn, vilket godis inte gör, sĂ€ger Anna-Karin Lindroos.
Hellre russin Àn godis, förstÄs. Men kroppen gör inte sÄ stor skillnad pÄ naturligt socker och tillsatt, raffinerat socker. Skillnaden Àr att det raffinerade sockret bestÄr av enstaka sockermolekyler i stÀllet för sockerkedjor. Det gör att det tillsatta sockret gÄr direkt ut i blodet och till hjÀrnans belöningssystem. Det Àr beroendeframkallande och ökar aptiten, förklarar Helgi Schiöth, professor vid Institutionen för neurovetenskap i Uppsala.
â Det Ă€r vĂ€l bevisat att belöningssystemet aktiveras av socker. Och ju starkare kick desto snabbare och mer bestĂ„ende beroende, sĂ€ger han.
I Sverige Àr hÀlften av befolkningen överviktig. 14 procent har fetma. Enligt Helgi Schiöth beror fetmaepidemin till stor del pÄ vÄra gener. Vi mÀnniskor Àr utvecklade under helt andra förhÄllanden, dÄ mat var en bristvara. Vi Àr programmerade att söka föda och passa pÄ att Àta nÀr det finns mat, för att förbereda oss för svÀltperioder. Och vi har ett naturligt sug efter socker eftersom det Àr ett effektivt sÀtt att bygga fettlager.
â Om vi svĂ€lter stĂ€nger kroppen av icke livsviktiga funktioner, som mens till exempel. Men vi har fĂ„ mekaniskmer som bromsar överĂ€tande, förutom mĂ€ttnadskĂ€nsla och i vĂ€rsta fall krĂ€kkĂ€nslor, sĂ€ger Helgi Schiöth.
Barn och ungdomar har ofta ett större sötsug Àn vuxna. För dem kan pÄverkan bli mer bestÄende, eftersom deras nervsystem fortfarande utvecklas.
â De kan bli mer fokuserade pĂ„ föda och fĂ„ ett större sug efter socker, sĂ€ger Helgi Schiöth, som tycker att socker anvĂ€nds onödigt mycket i vanliga livsmedel.
VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen WHO har lĂ€nge rekommenderat att inte mer Ă€n tio procent av vĂ„rt dagliga energiintag bör komma frĂ„n socker. Det Ă€r ungefĂ€r 17â21 sockerbitar dagligen. Nu uppmanar WHO vĂ€rldens lĂ€nder att fĂ„ sin befolkning att sĂ€nka sockerkonsumtionen Ă€nnu mer, till max fem procent av vĂ„rt dagliga energiintag. De Ă€r oroade över den utbredda viktökningen.
â Fem procent Ă€r sĂ€kert jĂ€ttebra, men svĂ„rt att uppnĂ„, sĂ€ger Tommy Cederholm, Ă€ven han professor vid institutionen för neurovetenskap i Uppsala. Han Ă€r ledamot i livsmedelsverkets expertrĂ„d ocksĂ„.
För att minska sockerintaget sÄ kraftigt krÀvs det att livsmedelsindustrin Àndrar sina recept och tillverkningsmetoder, menar han. Han tror att mÄnga mÀnniskor skulle föredra en fruktyoghurt med mindre socker. De som vill, kan dÄ sockra sjÀlva.
Tommy Cederholm uppmanar oss konsumenter att sÀga ifrÄn och stÀlla krav.
â En stark konsumentopinion biter mest.
Samtidigt vill han inte utmÄla livsmedelsindustrin som en skurk.
â Socker lockar till sig unga konsumenter, men i grunden tror jag inte livsmedelsproducenterna Ă€r medvetet manipulativa, sĂ€ger han.
WHO:s uppmaning pÄverkar inte livsmedelsverkets rekommendationer. De sitter still i bÄten.
â Det vetenskapliga stödet för att gĂ„ sĂ„ lĂ„gt som fem energiprocent Ă€r svagt, vilket Ă€ven WHO konstaterar. För att vi ska Ă€ndra rekommendationen i Sverige behövs ny forskning som visar att det finns hĂ€lsovinster att göra, sĂ€ger Anna-Karin Lindroos.
Nu Ă€r vi framme vid flingorna. Ett paket Kelloggâs All Bran visar sig innehĂ„lla 20 procent socker.
â Utan socker blir flingor inte goda, men det Ă€r kanske lite mycket. Flingor kan definitivt bidra till att vi fĂ„r i oss för mycket socker, konstaterar Anna-Karin Lindroos.
Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning frĂ„n 2010â11 visar att 40 procent av befolkningen ligger över Âdagens rekommendation pĂ„ tio energiprocent. De fem procenten som toppar statistiken fĂ„r mer Ă€n 18 procent av sitt energiintag frĂ„n socker, medan en Âfemtedel av befolkningen hamnar lĂ„ngt under tio procent. Genomsnittet för hela befolkningen Ă€r 15 procent.
â Vuxna ligger i snitt knappt under tio procent, men alla ska ligga under, sĂ€ger Anna-Karin Lindroos.
Hon tror att klyftan har ökat mellan de som Ă€ter bĂ€ttre och sĂ€mre. Matvanor och övervikt Ă€r delvis en socioekonomisk frĂ„ga. I Stockholm Ă€r till exempel sockerkonsumtionen större i söderÂförorterna Ă€n i norrförorterna, dĂ€r invĂ„narna Ă€r mer vĂ€lbĂ€rgade och högutbildade.
Tillbaka bland butikshyllorna lÀser vi pÄ ett paket hallonkrÀm. En portion innehÄller ungefÀr sju sockerbitar. MÀngden socker Àr större Àn mÀngden bÀr. Vi förvÀntade oss inget annat heller. Fruktyogurten dÀremot, den tror nog mÄnga Àr nyttig och visst Àr den det, men den innehÄller ocksÄ mycket socker.
Risifruttin Àr nÀstan lika söt som krÀmen. En burk innehÄller sex sockerbitar.
â Hellre fullkornssmörgĂ„s, ett glas mjölk och en frukt till mellanmĂ„l Ă€n en risifrutti, sĂ€ger Anna-Karin Lindroos.
Ăven middagsrĂ€tter kan innehĂ„lla socker. En portion pulled pork innehĂ„ller 4,5 procent sockerarter. Inte sĂ„ mycket att orda om, enligt Anna-Karin Lindroos. Hon förklarar att sockerarter kan komma frĂ„n exempelvis rotfrukter och majs, som Ă€r naturligt söta. Det Ă€r mycket vĂ€rre att fĂ€rdigmaten innehĂ„ller sĂ„ mycket salt, tycker hon.
NÀr hon blev dietist för 30 Är sedan fanns det inte alls sÄ mycket fÀrdigmat som nu.
â Vi vet inte vad vi stoppar i oss. Det kan vara bra mat, men behöver inte vara det. Det krĂ€ver mer av konsumenterna att vĂ€lja, sĂ€ger hon.
Genom att leta efter nyckelhÄl kan man göra det enkelt för sig. NyckelhÄlsmÀrkta varor innehÄller mindre socker, mer fullkorn och mindre salt.
NÀr vi nÀrmar oss kassorna möts vi av staplar av lÀsk och hyllvis med godis och choklad. Godis, lÀsk, kakor och saft Àr de riktigt stora sockerkÀllorna. Anna-Karin Lindroos varnar sÀrskilt för lÀsken.
â Den innehĂ„ller inga bra saker och man dricker lĂ€tt för mycket, sĂ€ger hon.
Dessutom har lÀsk den starkaste kopplingen till övervikt.