Söker dialog om Ärna

Om två år räknar Uppsala Airport med att kunna starta lågpristrafiken från Ärna. Nu vill bolaget ha en dialog för att lösa knutarna med Uppsalas kommunledning.

Frode Skulbru räknar med att få in pengar både lokalt och internationellt.

Frode Skulbru räknar med att få in pengar både lokalt och internationellt.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-10-30 20:00

Videon är inte längre tillgänglig

Den nya rödgröna majoriteten i Uppsala aviserade redan innan valsegern att de inte vill ha civilflyg på Ärna. Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) ska politikerna diskutera möjligheter att stoppa etableringen. Inga skattemedel ska gå till flyget.

Flygplatsbolaget Uppsala Airport AB:s vd Frode Skulbru hoppas kunna skapa en bättre relation med politikerna.

– Att de rödgröna partierna hade den här inställningen var känt. Vi har aldrig krävt att kommunen ska bidra med stödpengar. Nu har den demokratiska processen haft sin gång och vi har fått vårt tillstånd. Det tycker jag man borde respektera. Jag ska försöka skapa en dialog med kommunledningen kring frågorna, säger han.

De flesta svenska lågprisflygplatser går med förlust i dag och tvingas lita till stöd från kommuner på olika sätt. Varför skulle ni klara er bättre?

– Vi har en affärsplan som är stark och investerarna har inte hoppat av trots att det dragit ut på tiden. Banorna finns där. Vi kommer att hålla kostnaderna nere genom att bygga en liten terminalbyggnad som vi kan expandera efter hand. Passagerarunderlaget i regionen är bra, säger Frode Skulbru.

Under de år som gått har Uppsala Airport haft en kontinuerlig dialog med försvaret. Nu är det dags för slutspurten.

– Vi kommer vi att göra klart avtalen och utarbeta en detaljerad plan för utbyggnaden. Det kommer ta två år. Sedan kan vi starta trafiken, säger Frode Skulbru.

De investeringskostnader i själva flygplatsen på 165 miljoner kronor som bolaget tidigare kalkylerat med håller inte idag. Frode Skulbru räknar nu med att projektet kommer att kosta över 350 miljoner. Det mesta går till breddning av de två landningsbanorna. En mindre del till terminalbygganden.

– Att beräkna de totala kostnaderna för allt blir en del av det arbete vi ska göra nu, säger han.

Vilka vill investera i projektet?

– Vi har ett antal lokala privata investerare. Det internationella konsultbolaget Faros Infrastructure partners med bas i London äger 25 procent av bolaget. Det finns ett antal större internationella investerare som vi räknar med kommer att gå in med pengar.

Vilka då?

– Det kan jag inte säga. Vi förde diskussioner med dem tidigare men på grund av att den här processen dragit ut så långt på tiden så hade de legat nere. Nu ska vi ta upp den igen, säger Forde Skulbru.

Vilka flygbolag som kommer att trafikera Ärna är också ganska oklart just nu. Tidigare har flera lågprisbolag varit intresserade. Bland dem EasyJet, Ryanair och Wizz Air.

– Vi har haft dialog med en rad bolag och jag är övertygad om att intresset kvarstår, säger Frode Skulbru.

Kan diskussionen om att lägga ner Bromma flygplats gynna Ärna?

– Det är möjligt. Någonstans måste Brommas passagerare ta vägen. Säger Miljödomstolen nej till Arlandas inflygningar över Uppland Väsby så kommer det att fattas kapacitet. Det innebär ökat intresse för Ärna.

Vart går den första flighten?

– Troligen till London, säger Frode Skulbru.

Allt fler flyger allt mer

Flygresorna har ökat kraftigt i landet de senaste decennierna, främst utrikes. Förra året hade flyget nästan 20 miljoner passagerare.

År 2011 ökade antalet passagerare med 12 procent. År 2012 med 2 procent.

Under 2013 var ökningen 3 procent - inrikes ökade 0,6 procent och utrikes 4,5 procent.

I år väntas resorna öka med 4 procent.

Sett över hela perioden fram till och med 2020 väntas antal passagerare öka med i genomsnitt 3 procent per år.

Källa: Transportstyrelsens höstprognos

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om