Sökes: Neutral info
Ja eller nej. Ja. Eller nej. Förstagångsväljaren Jonatan Lindahl, 18 år, funderar på att lotta inför EMU-valet. Inte ens politikerna vet ju vad som kommer att hända om vi går med. Hur ska jag då kunna veta, säger han.
Jonatan Lindahl, Aida Arabi och Gustaf Söder tycker att informationen som de har fått inför EMU-valet är dålig. De vill hellre ha neutral fakta än propaganda.
Foto: Rolf Hamilton
Gustaf Söder, som går i trean på Katedralskolan, har däremot bestämt sig. Han ska rösta ja. Han tycker att om man är med i EU, ska man även ta det sista steget och vara med i EMU.
— Annars kan man lika gärna strunta i båda två, menar han.
Aida Arabi som går tredje året på Celsiusskolan lutar i dag mer åt nej-sidan, men det finns även goda sidor med EMU, tycker hon. Exempelvis får företagen fler möjligheter till att växa sig större och Sverige kan utvecklas, tror hon.
De som är osäkra kommer nog antingen att rösta blankt eller lotta precis innan, säger alla tre, helt allvarliga.
— Det är synd att så många unga, inklusive jag, underskattar hur mycket rösterna betyder. Nästan hälften kommer väl strunta i att gå och rösta, säger Aida Arabi.
Men Jonatan Lindahl håller inte med. De flesta vill nog rösta, säger han.
— Bara för att rösta liksom, tillägger Gustaf Söder.
— Om man inte vet kan man alltid rösta blankt, då har man åtminstone visat sitt engagemang, säger Jonatan Lindahl.
Det är inte alls lika mycket information vid det här valet som det var vid riksdagsvalet förra året, anser alla tre.
— Vi har ingen bakgrundskoll om EMU. Partierna från riksdagsvalen har ju ändå varit bekanta för oss ändå sen vi var små, säger Aida Arabi, som var förstagångsväljare vid riksdagsvalet förra året.
— Vi har läst om EU i skolan, och då räknades EMU in, men det var ingen fördjupning direkt, säger Gustaf Söder.
De har framför allt fått information via lappar som delas ut på stan vid valstugorna. Där propageras för att man ska rösta på ett visst sätt. Det är synd, man borde istället ha en person som ger ut neutral fakta, anser de.
— Informationen är jättedålig och tråkig, tycker Jonatan Lindahl. Man borde ha mindre skriftligt och fler debatter.
Men det finns ju en del debatter på tv som man kan titta på. Har de gjort det? Nej, det finns så mycket annat som tar upp ens tid. Men det borde vara mer debatter på skolorna, tycker de.
De tre grubblar över om det är deras eget ansvar att lära sig tillräckligt mycket för att rösta "rätt". Det hela är så komplicerat, säger de.
— Partierna och politikerna borde fånga vårt intresse redan som unga. Det är inte bara vårt eget ansvar att söka fakta, menar Aida Arabi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!