Arbetena började i förra veckan. Stora transporter med moduler anlände till Gottsunda och lyftes på plats med mobilkranar. Skolan ska bli två våningar hög och byggs som ett U med en skolgård i mitten. Gottsundaskolans rektor, Elisabeth Viksten Eriksson är nöjd.
– Vi håller tidplanen och ligger till och med lite före. Fortsätter det i den här takten så kommer vi att kunna flytta in i augusti och öppna skolan till höstterminen, säger hon.
Den här veckan har sex moduler monterats. Under de kommande veckorna väntas fler. Delar av dem är inredda när de kommer.
– Vi blev förvånade när vi såg att elevskåp och annat redan satt på plats. Det är som färdiga lådor som monteras ihop, säger Elisabeth Viksten Eriksson.
Det var i början av oktober förra året som en brand ödelade stora delar av Gottsundaskolan. Branden, som var anlagd, startade under natten och spred sig snabbt. Två av skolans tre huskroppar totalförstördes. Det är på samma plats som den nya modulskolan nu byggs. Den tredje huskroppen var kraftigt rök- och vattenskadad, men kommer att restaureras och behållas.
– Det arbetet är snart klart. Huset har fått nytt tak och golv och ser bra ut. Det kommer att bli en del av den provisoriska skolan och vi räknar med att kunna flytta tillbaka dit snart, säger Elisabeth Viksten Eriksson.
Sedan branden har Gottsundaskolanss 485 elever bussats varje dag till lånade lokaler som Sverkerskolan i Luthagen disponerar i en del av Fyrisskolan.
– Det har gått bussar fram och tillbaka flera gånger om dagen. Vi har ju slöjd och gymnastik i Gottsunda. Men vi har fått extra pengar för att anställa vuxna som är med på bussarna. Även lärarna har åkt med bussarna.
Hur har de fungerat?
– Det är klart att det är bökigt, speciellt med schemaläggningen. Men mycket har gått förvånansvärt bra tack vare god vilja och bra fokus på att lösa problem hos vår personal och alla andra inblandade. Men vi ser alla fram emot att slippa bussningen i höst, säger Elisabeth Viksten Eriksson.
Parallellt med modulbygget håller några landskapsarkitekter på att rita ett förslag till skolgård. Hur den kommer att se ut är inte klart, men skolledningen vill ha en öppen gård med möjlighet till aktivitet för eleverna.
– Vi har möten varje vecka med den lokalgrupp som driver skolprojektet och kan komma med synpunkter på hur skolan ska inredas. Det har gjort oss mer delaktiga, säger Elisabeth Viksten Eriksson.