"Sorgen präglade stadsbilden"

30 år har gått sedan mordet på Olof Palme. Mordet kom som en chock sent på fredagskvällen den 28 februari – men UNT var en av få tidningar som lyckades få med nyheten redan morgonen efter.

UNT:s mittenuppslag den 3 mars 1986.

UNT:s mittenuppslag den 3 mars 1986.

Foto: Arkiv

Uppsala2016-02-28 12:42

På UNT:s förstasida den 1 mars kunde man läsa "Palme skjuten till döds i natt". Nyheten skakade om Sverige. TT:s nyhetsflash om mordet gick ut klockan 00.20, natten mot lördagen. Men UNT lyckades ändå få med nyheten i papperstidningen. I den första upplagan, som gick i Norduppland, fick man bara med en kortare text på förstasidan. Men till Uppsalaupplagan gjordes hela förstasidan och en helsida inne i tidningen. Halv fyra på morgonen var man klar och tidningen gick i tryck - det var en intensiv natt på UNT:s redaktion.

I mittenuppslaget den 1 mars kunde man läsa om händelsen mer i detalj. Bland annat stod det att även Lisbet Palme blivit skottskadad och att spaningarna leddes av tillförordnade länspolismästaren Gösta Welander. Polisen ska enligt UNT varit väldigt förtegna om vad vittnen till händelsen berättat. Däremot skriver man att ett par ungdomar, som var vittnen till skottlossningen, hade anmält sig till polisen och blivit förhörda. På samma sida publicerades även en bild från när Palme besökte Uppsala under den senaste valrörelsen.

Den 3 mars kunde UNT:s läsare ta del av Uppsalas sorg. Under artikelrubriken "Sorgen präglade stadsbilden" kunde man läsa att " det vitgrå molntäcket som inte släppte igenom en enda ljusstrimma underströk den dova stämningen". Alla studentnationer hade under lördagen ställt in alla arrangemang, restauranger och pubar. Olof Palme hade varit hedersledamot vid Stockholms nation sedan 1979 och nationens dåvarande förste kurator, Henriette Mörner, sade det som de flesta tänkte.

– Det är fruktansvärt att sådant här händer i Sverige.

I Gottsunda centrum hade exempelvis tonåringarna Felipe Barraza och Mohammed Jawhara klippt ut ett par porträtt från kvällstidningarna och satt upp på väggen utanför biblioteket. Felipe hade kommit till Sverige för tio år sedan och Mohammed hade bott i Sverige i sju år.

– Vi gillade Palme, sade de till UNT, där de stod och bevittnade människorna som stannade upp vid porträtten.

Vid socialdemokraternas partiexpedition i Folkets hus på Kungsgatan i Uppsala strömmade det in sörjande Uppsalabor. På en bild kunde man se Sven Erik Sveed från Storvreta som kommit till Folkets hus bara för att kondolera. Han fyllde även i en ansökningsblankett för att bli medlem i socialdemokratiska arbetarpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om