Sparförslag slår mot unga på HVB

Insatser i hemmet i stället för på institution och i öppenvård ska spara miljoner i socialnämndens budget. HVB-hem läggs ned och verksamheten vid kvinnoboendet Siri ses över.

Eva Christiernin (S) har ett tungt sparbeting att genomföra.

Eva Christiernin (S) har ett tungt sparbeting att genomföra.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2019-01-31 11:00

Förslagen finns i socialnämndens budget som ska klubbas i dag, torsdag. Nämnden har ett effektiviseringskrav på 40 miljoner kronor och tvingas vända på varje krona.  En del skarpa förslag är redan klara, andra har förvaltningen fått i uppdrag att utreda vidare.

Socialnämndens ordförande, Eva Christiernin (S), tror dock inte nämnden klarar sparkravet i år.

–  Vi kommer inte att genomföra hela sparbetinget nu. Det blir maximalt 25 miljoner till år 2020. Många av förslagen får också genomslag först i nästa års budget, säger hon.

De stora besparingarna föreslås inom HVB-verksamheten.

– I stället för att placera unga på HVB-hem så kommer vi att jobba mer på hemmaplan. Det innebär att insatserna kommer att göras hemma hos exempelvis en ungdom, säger Eva Christiernin.

Platserna på vissa av kommunens HVB-hem är mycket dyra och inte alltid fullbelagda.

– Det troliga är att vi avvecklar ett antal boenden.

Även kommunens öppenvårdsinsatser och familjehemsboenden kommer att ses över. Också här är tanken att ersätta bemannad vård i kommunens lokaler med insatser i hemmet. På så sätt slipper socialnämnden utgifter för hyror.

– Familjen har ju oftast ett eget hem som står tomt när de flyttar till kommunens familjehemsboende. Öppenvårdsinsatserna ska kunna fortsätta med samma kvalité genom en kombination av andra insatser, exempelvis ungdomscoach, säger Eva Christiernin.

Även verksamheten för kvinnofrid ska ses över. Eva Christiernin tror att det finns kvinnor på det skyddade boendet Siri som skulle ha mer nytta av en egen lägenhet.

– Många som bor på Siri saknar egen lägenhet. De som har behov av större skydd skulle vi kunna hjälpa att få en lägenhet i en annan del av landet. Vissa skulle kunna ha ett friare liv i exempelvis Sundsvall än att sitta bakom lås och bom i Uppsala. Mycket handlar om att få ut människor som i dag har hjälp i ett eget boende. Det ger ökad livskvalitet för individen och besparing för nämnden på samma gång, säger hon.

Kommer det här fungera?

– Jag förutsätter att det kommer att fungera, men det blir tufft. Alternativet skulle vara att lägga ner fältarbetet på stan och allt annat förebyggande arbete. Det gör vi bara inte, säger Eva Christiernin.

En annan fråga är hur stort stöd hennes mittenstyre bestående av L, MP och S har i socialnämnden. Eva Christiernin kan i nuläget inte garantera att det finns en politisk majoritet för besparingsförslagen.

Disponerar nära 900 miljoner

Socialnämnden får 722,7 miljoner kronor i kommunbidrag för 2019.

Utöver kommunbidraget räknar förvaltningen med 175 miljoner kronor i övriga intäkter.

Kommunbidraget är uppräknat för år 2019 med volym, pris och pengar för riktade satsningar.

Det är också justerat med ett effektiviseringskrav på 3,1 procent eller 40 miljoner kronor..

Det innebär att socialnämnden måste spara för att få en budget i balans.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om