Sparplan för akutavdelning oroar personalen

På måndag stängs den medicinska akutavdelningen 30 C som ett steg i Akademiska sjukhusets sparåtgärder. Samtidigt utökas antalet platser för hjärt- och lungsjuka.

Uppsala2009-05-20 06:03
På avdelning 30 C finns 27 platser, det är en mellanavdelning för patienter som kommer från akuten och som behöver utredas innan de slussas vidare.

Men 25 maj stängs avdelningen. Det totala antalet akuta vårdplatser kommer däremot inte att minska, utan platserna flyttas i stället till lungkliniken och hjärtkliniken. Åtgärden väntas ge sjukhuset en besparing på 15-20 miljoner kronor per år.
- Vitsen är att vi kan bemanna upp med färre antal arbetare och få vården effektivare. Många på 30 C har varit kardiolog- eller lungpatienter och de avdelningarna har varit för små. Nu hamnar patienterna på rätt ställe snabbare, säger Per Elowsson som är chef för akut- och rehabiliteringsdivisionen.

Besvikelsen bland personalen var stor när förslaget om att stänga avdelningen kom i början av mars i år. Det skulle nämligen inte bara innebära att personalgruppen splittras, utan även att endast hälften av styrkan på 50 personer skulle få följa med patienterna till de nya avdelningarna. I dag har dock majoriteten av avdelningspersonalen fått en ny uppgift på sjukhuset, några kommer även att stanna kvar på avdelningen dit njurmedicin- och gastromedicinpatienter flyttas. Ett fåtal av personalen har sagt upp sig.
- Personalstyrkan på sjukhuset ska ju minskas med 200 årsarbetare, men vilka det blir är osäkert. Turordningsreglerna avgör. Det är ett stort pussel men jag tror att det kan gå att lösa utan att någon får sparken, säger Per Elowsson.

För hjärtkliniken innebär förändringen ett tillskott på tio sängplatser. På kliniken välkomnar man utökningen, som innebär att dagens 44 platser blir 54 platser redan nästa vecka. Kliniken är ofta överbelagd och personalen tvingas ibland placera patienter på and­ra avdelningar när de egna platserna är fyllda. Under ett år kommer cirka 1 500 patienter in och median­vårdtiden är fyra dygn.
- Vi får tänja oss så gott det går. Det är hela tiden en utmaning, säger sjuksköterskan Therese Hallberg.

Samtidigt finns en oro för att personalen inte kommer att räcka till. En viss förstärkning kommer dock från avdelning 30 C och sjukhusets interna personalpool Resursen som också ska läggas ned för att spara pengar.
- Det här är en väldigt personalkrävande vård. Ska vi fortsätta med den toppklassvård vi gör i dag måste vi ha tillräcklig bemanning, säger överläkare Jonas Oldgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om