Sparplaner oroar studenter och personal

Uppsala universitet ger upp sitt engagemang i viktiga frågor som hållbarhet och studentengagemang om man gör slag i sina sparplaner. Det menar studenter vid centrumet Cemus.

Foto: Rolf Hamilton/arkiv

Uppsala2012-09-28 07:52

Vid Cemus kan mer än var tredje studieplats kan försvinna nästa år. Neddragningar väntar inom stora delar av universitetet.

240 studieplatser måste bort 2013 inom teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet. Detta enligt siffror som studenter och personal vid Cemus, en utbildningssatsning inom Uppsala centrum för Hållbar utveckling vid Uppsala universitet, tagit del av. Det motsvarar knappt fem procent av antalet platser. Det här kan komma att slå hårt mot just Cemus som enligt ett förslag kan mista 35 procent av sina studieplatser. Nu har studenterna startat en protestlista som i skrivande stund har över 400 underskrifter.
– Vi förstår att det här är svårt för ledningen. Men 50 studieplatser är väldigt mycket och fördelningen av neddragningen blir väldigt ojämn, säger Anna Bergentz, tidigare student vid Cemus.

Även personal reagerar starkt mot hotet om neddragningar, inte minst i ljuset av att söktrycket är stort och att Cemus lanserats som en angelägen satsning och profil för universitetet.
– Det här är oroväckande. Cemus har varit något revolutionerande med vår speciella pedagogik och tvärvetenskapliga profil, säger Isak Stoddard, kurssamordnare.

Enligt Ulf Danielsson, vice rektor för naturvetenskap och teknik, är det ännu öppen fråga var plasterna ska tas bort, men medger att Cemus är ett av de ställen som diskuteras. Dock ska såväl Cemus som ämnet hållbar utveckling även framöver vara en profilsatsning för Uppsala universitetet, hävdar han.
– Jag tror exempelvis att Cemus kan tjäna mycket på samgåendet med Högskolan Gotland som är duktiga på just den här typen av tvärvetenskapliga utbildningar, säger Ulf Danielsson.

Det som ligger Cemus i fatet är att man inte har något utbildningsprogram, utan bara ger kurser.
– Vi måste väga in många aspekter, bland annat måste vi värna våra stora program som civilingenjörsutbildningarna, säger Ulf Danielsson.
Bakgrunden till neddragningarna är att regeringen ger mindre pengar till utbildning nästa år. Därför måste hela universitetet minska kostymen. Samtidigt är söktrycket mycket stort.

Medicin och farmaci måste kapa var tionde plats, borträknat läkarprogrammet som har särskild finansiering.
– Det är inte lätt. Vi har många yrkesprogram med gott söktryck, säger Doris Solander, chef för områdeskansliet för medicin och farmaci.

Humaniora och samhällsvetenskap är inte klara med sitt sparpaket, där 700 platser ska bort.
– Det drabbar alla, men vi gör en omfördelning för att rädda de små språken, säger vice rektor Margaretha Fahlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om