Jag antar utmaningen att laga mat till en spretig kombination av gäster med olika kostönskemål. Alice är glutenintolerant. Mohamed äter inte fläskkött och visar sig dessutom ha nötallergi. Robert är vegetarian. Tova är pescetarian och äter fisk och skaldjur men inte kött. Pontus är vegan och äter inga animaliska produkter alls, inklusive mjölk och ägg. Erica är laktosintolerant och sist men inte minst har vi Elisabeth som är multiöverkänslig. Hon tål inte gluten, mjölkprodukter, sojaprotein, paprika, bönor eller vetestärkelse.
Uppdraget kan tyckas svårt på gränsen till omöjligt. Jag löser det genom att duka fram en buffé av smårätter och råvaror där alla får ta för sig av vad de önskar och tål. Armar sträcks över bordet, skålar skickas och stämningen blir snabbt otvungen trots att alla inte känner varandra sedan tidigare.
Gästfrihetens uråldriga lagar säger att den som bjuder på fest också står för mat och dryck. Det skriver Magdalena Ribbing i Nya Stora Etikettboken. Men det är inte lätt att vara alla till lags i dessa tider. Många har någon matallergi. Allt fler upptäcker att de är överkänsliga mot gluten eller laktos. Vissa äter inte olika livsmedel av andra hälsoskäl eller av religiösa skäl. Vegetarianerna är många och veganerna är på frammarsch.
Magdalena Ribbing tycker att det är rätt att bespara värdfolket extra bekymmer genom att som gäst erbjuda sig att ta med specialmat. Hennes förslag är att kontakta värden och säga något i stil med: För att undvika problem vill jag bara säga i tid att jag inte äter det och det. Hade du tänkt bjuda på det tar jag gärna med mig något, om du tillåter.
För det mesta svarar värdfolket att de ordnar något som gästen kan äta. Då ska gästen tacka utan att insistera.
För gourmetkocken Rafael Löfstedt, vd och delägare i Villa Anna, är det otänkbart att låta gästerna ta med egen mat. Skulle han få middagsgäster som är exempelvis vegetarianer lägger han det vegetariska på tallriken och ställer fram skålar med kött eller fisk. Samma grund, med tillbehör. Likaså om någon är allergisk. Om han skulle göra specialmat till en person blir den utpekad och det tycker han känns otrevligt.
– Jag ger alla special så att alla känner sig likvärdiga.
Men gästen måste meddela i förväg vad hen inte kan äta. Det är regel nummer ett, särskilt om någon är superallergisk.
– Sedan är det bara att vara kreativ utifrån dem man har att leka med, säger Rafael Löfstedt.
Gästerna hemma hos mig har ätit sig belåtna på buffén och det är dags för efterrätt: te, olika kakor och melon. Bakad på glutenfritt mjöl är kardemummakakan mer som bulle än sockerkaka, men den gör succé. Alla går hem mätta och glada. Och för mig var det spännande att tvingas vara uppfinningsrik. Nu vet jag var i mataffären tofun finns och att det är riktigt gott.
Recept
Västerbottenpaj, gluten- och mjölkfri
8 bitar
Skal:
3 1/2 dl glutenfritt mjöl, grov mix
125 g mjölkfritt margarin
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
Fyllning:
4 dl vatten
Ca 250 g riven västerbottenost
4 ägg
1/2 tsk salt
1–2 krm svartpeppar
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Blanda ihop mjölmixen och finfördelat smör. Tillsätt vattnet. Arbeta ihop till en deg.
3 Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåp 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
4 Förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 150 grader.
5 Koka upp vatten i en kastrull. Ta av den från värmen. Blanda i den rivna osten och rör om tills den smält.
6 Vispa ner äggen i ostblandningen. Salta och peppra.
7 Grädda cirka 50 minuter i 150 grader.
8 Servera gärna med kräftstjärtar, kallrökt lax eller löjrom samt laktosfri gräddfil och hackad rödlök.
Vegansk kardemummakaka
4 dl vetemjöl (eller glutenfritt fint mjöl)
2 tsk bakpulver
Knappt 3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
80 g mjölkfritt margarin
2 dl mandeldryck (i stället för mjölk)
Garnering
1 msk pärlsocker
1/2 tsk kanel
1/2 dl mandel, hackad
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Smörj och bröa en kakform.
3 Hacka mandeln.
4 Rör ihop mjöl, bakpulver, strösocker och kardemumma.
5 Vispa ner mandeldryck och rumsvarmt margarin.
6 Häll smeten i formen.
7 Strö över hackad mandel (om ingen är nötallergiker), pärlsocker och kanel.
8 Grädda 1 timme. Täck med bakplåtspapper mot slutet så att kakan inte bränns.
Chokladkakor utan gluten
20 kakor, en plåt
2 dl kokta svarta bönor (finns på tetra)
2 msk rapsolja
3/4 dl honung, fast eller flytande
¾ dl kakao
½–1 krm cajennepeppar
½ tsk vaniljsocker
2 msk linfrön
50 g mörk choklad, hackad
½ dl torkade tranbär, hackade
½ dl kokos
½ dl mandel, hackad (utesluts vid nötallergi)
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Mixa bönorna med rapsoljan. Tillsätt honungen.
3 Rör ihop kakao, cajennepeppar, vaniljsocker och linfrön. Blanda detta med bönmixen.
4 Rör ner hackad choklad, hackade tranbär, kokos och eventuellt hackad mandel.
5 Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till kakorna lite.
6 Strö över flingsalt.
7 Grädda 10–15 minuter. Passa så att de inte blir brända.
Kokoskakor
30 st
50 g smör eller mjölkfritt margarin
2 ägg
1 ½ dl socker
200 g riven kokos
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Smält margarinet och låt det svalna.
3 Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt kokos och matfett.
4 Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädda plåtar.
5 Grädda 8–10 minuter, tills de fått färg.
Plockmat
Ca 8 personer
Ugnsgrönsaker
1 stor sötpotatis, i bitar
2 paprika, i bitar
2 rödlök, i klyftor
1 zucchini, i halvmånar
1 liten påse ruccola
1 Vänd grönsakerna i olja och grilla dem i ugn, 225 grader ca 30 minuter.
2 Lägg dem på en bädd av ruccola.
Ost och svamp
1 halloumiost, skivad och stekt gyllenbrun i olja, med lite torkad basilika
1 paket fetaost, tärnad
10 champinjoner, skivade och stekta i olja med skivad vitlök och örtsalt
Grönsaker och bönor
500 g körsbärstomater
1 påse blandad sallad, smaksatt med olja, örtsalt och peppar
4 kokta och klyftade rödbetor
250 g frysta sojabönor, tinade
1 tetra blandade bönor med lite olja, ett par stänk vinäger och lite hackad rödlök, peppar och salt
Groddar eller ärtskott
Kött
1 påse kycklinginnerfilé
3 msk olja
3 msk sweet chilisås
1/2 msk kinesisk soja (om ingen är allergisk mot soja)
Lite salt och peppar
1 Blanda olja, sweet chilisås, soja, salt och peppar i en plastpåse.
2 Lägg i kycklingen. Marinera minst 30 minuter.
3 Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsgrilla i 225 grader ca 30 minuter.
Fisk
200 g rökt eller gravad lax
I stället för kött och fisk
1 förpackning tofu (är gjord på sojabönor), stekt i olja. Färdigmarinerad eller smaksatt med exempelvis ketjap manis (indonesisk söt soja)
300 g quorn i bitar (är gjord på svampproteinet mykoprotein), stekt i olja med curry, lite salt och några matskedar vatten
Tillbehör
Kokt potatis i bitar, gärna kall
En sås på laktosfri yoghurt, hackad mynta, lite salt och en skvätt olivolja
1 Välj ut olika smårätter och råvaror och lägg upp dem i skålar och på fat och ställ fram dem på bordet.
2 Var och en tar för sig av det den äter och tål. Trevligt och socialt. Och kanske vågar man pröva något nytt, som tofu, quorn eller sojabönor.