Splittrad bild av arbetsmiljön i Stadshuset

Undersökningen av arbetsklimatet vid Kommunledningskontoret i Uppsala visar en splittrad bild av hur personalen ser på situationen. Såväl ledning som fack ser dock stora möjligheter i att Stadshuset ska kunna bli en bättre arbetsplats.

Uppsala2007-01-26 17:02
På fredagen presenterades resultat av den undersökning som man har låtit göra av den psykosociala arbetsmiljön vid Kommunledningskontoret i Uppsala kommun. Bakgrunden är sommarens larm i media om att arbetsklimatet på Stadshuset var hårt och att de i personalen som framförde kritiska synpunkter blev psykade och hotade. Bland dem som pekades ut som ansvarig för problemen fanns stadsdirektören Kenneth Holmstedt.

Tappat initiativlusten
I undersökningen har 69 av 71 medarbetare intervjuats och de lämnar en splittrad bild av den psykosociala arbetsmiljön. Samtidigt som över hälften av de intervjuade inte säger sig känna igen sig alls i mediebilden berättar sex av dem att de blivit personligen utsatta av stadsdirektören och ytterligare fem om att deras närmaste chef på något sätt tillrättavisat eller trakasserat dem. Detta menar de i sin tur har gjort att de har tappat initiativlusten och blivit rädda för att göra fel.
En dryg tredjedel av medarbetarna anser inte att de är nöjda med samarbetet med den närmaste chefen. De anser att chefen borde vara mer lyhörd för diskussioner och vara bättre insatt i det löpande arbetet.

Inte alarmerande
Undersökningen har gjorts av beteendevetare vid Kommunhälsan. Utredarna anser inte att läget på Kommunledningskontoret är alarmerande, men de föreslår en rad punkter på åtgärder mot det missnöje som finns. Bland annat ska förändringsarbeten förankras hos medarbetarna och rutiner tas fram för hur man ska ta hand om dem som är missnöjda med sin roll på kontoret.
Stadsdirektören Kenneth Holmstedt var på fredagen nöjd över att nu ha fått en bättre bild av hur personalen ser på arbetsklimatet.

Facket gläds
- När kritiken fördes fram i somras var det svårt att veta proportionerna på missnöjet. Nu vet vi det och har ett bra utgångsläge för att arbeta med de problem som finns. Förslagen på åtgärder är också bra och stämmer bra överens med det vi redan jobbar med, säger han.
Från fackligt håll gläds man åt att det tycks finnas en vilja från ledningen att arbeta med problemen.
- Den här undersökningen var det första steget för oss. Nu går vi över till nästa steg i processen och det är att se till att de här förbättringarna genomförs, säger Mona Sjölund, ordförande i SKTF i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om