– Välj den här, brister Pontus Samuelsson ut till Martin Hemström, och pekar på en notis med bild om en polisbild som fått taket avskalat efter en olycka
i Stockholm.
–Den är dramatisk och lagom kort, förklarar han vidare.
Det är svensklektion i klass 6C på Björkvallsskolan och alla elever sitter med dagens UNT och ska välja ut en artikel som intresserar dem och som de sedan ska läsa högt för klassen och ställa frågor om. Det blir en hel del sport och mycket brott, men även helt andra artiklar. Melwin Hedman föll för en artikel på Uppsalasidorna om Gerd, 79, som inte skulle få ta ombord sin rullator på tåget.
– Tidningar är bra för man får veta så mycket saker, säger han.
Saga Lundin har valt en notis om en misshandlad busschaufför.
– Den var spännande. Men det är inte jättemånga intressanta artiklar i tidningen.
Som den här till exempel, säger hon och pekar på en artikel om marknaden på Vaksala torg som störts av vägarbeten.
– Den är för trist helt enkelt.
Saga Lundin tillhör dem
i klassen som har UNT hemma. Men det finns andra sätt att få tag på nyheter än genom papperstidningen.
– Jag brukar gå in på aftonbladet.se. Det är lite enklare än att läsa i tidningen. Men jag tror att papperstidningen kommer att finnas kvar även i framtiden, det är ändå kul att läsas en tidning, och det är spännande att få veta så mycket.
Tidningsveckan är ett initiativ av Tidningsutgivarna och Mediekompass, tidigare Tidningen i skolan, som hålls för 10 gången, och intresset hos skolorna verkar öka.
En förklaring kan vara att den nya läroplanen tydligt lyfter fram vikten av mediekunskaper. I UNT:s spridningsområde är det hela 64 skolor som den här veckan prenumererar på UNT, i många fall till flera klasser. Det innebär att UNT den här veckan har 3 500 fler läsare, förutsatt att eleverna inte läser tidningen hemma förstås. Men nyheter används i undervisningen även när det inte är Tidningsvecka.
– När jag undervisar
i samhällsvetenskap om lag och rätt brukar jag använda tidningen. Eleverna tycker att det är kul med nyheter, säger läraren Ulrika Mattsson.
Och om rubrikerna inte lockar till läsning och nyheterna är för trista kan man alltid använda tidningen till annat.
Pontus Samuelsson övergår till att klippa ut huvuden på personerna på bild och byta plats på dem för att skapa nya figurer.
Kanske hänger det ihop med vad han och många klasskamrater tycker är det roligaste inslaget i tidningen.
– Serierna!
Sport och brott - och gärna kort
Mycket om allt. Så beskriver man bäst en dagstidning. I alla fall enligt sjätteklassaren Melwin Hedman på Björkvallsskolan i Björklinge. Den här veckan har han och tusentals svenska elever haft Tidningsvecka.
Martin Hemström och Pontus Samuelsson läser och pratar om artiklar i UNT.
Foto: Tor Johnsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!