Videon är inte längre tillgänglig
Papperstidningens snara död har förutspåtts många gånger. Men dagstidningen lever och det gör inte minst intresset för nyheter, även bland den yngre publiken. I alla fall om man får tro vad som kom fram vid UNT:s nedslag i Bergaskolan i Uppsala under måndagen.
– Hur många här bläddrar i UNT en vanlig dag, frågar svenskläraren Pelle Rydberg och vänder sig till eleverna i klass 6 B.
Nära hälften av barnen räcker upp handen.
– Hur många tittar på nyheterna i mobilen, undrar han sedan.
Ungefär lika många händer åker i luften.
TV: Så här ser det ut när eleverna granskar tidningen
Vi har tagit oss till den här mellanstadieklassen för att spegla satsningen tidningsveckan från Mediekompass, tidigare kallad Tidningen i skolan, som drivs av svenska medieföretag och TU, Tidningsutgivarna.
Mediekompass har till uppgift att hjälpa skolan med undervisning om och med medier och dagstidningar. Verksamheten har pågått sedan 1963 och den här veckan har Uppsalalärare beställt 3 000 exemplar av UNT att använda i undervisningen.
Vad är då mest intressant att ta del av i nyhetsförmedlingen?
– Sport och mord, tycker tolvåriga Mint Kanlayothin i klass 6 B.
Hon brukar kolla nyheter i mobilen och då blir det mest aftonbladet.se. Hon bläddrar ibland i UNTs pappersutgåva men nyheter förmedlad via en traditionell tv-apparat blir det inte, helt enkelt för att hon inte tittar på tv på det sättet.
Adam Missaoui i samma klass säger att han i första hand intresserar sig för utrikesnyheter, främst från länder i Europa.
– Jag har läst om flyktingar, det är inte bra att så många måste fly från sitt land, kommenterar han.
Adam Missaoui läser inte nyheter i papperstidningar utan går hellre in på sin mobil och även han nämner aftonbladet.se som en viktig källa. Han tycker att nyhetsprogram som Aktuellt i SVT mest riktas till vuxna och innehåller för många svåra ord.
– Journalisterna borde intervjua barn oftare och det borde även vara mera sport i nyheterna, säger han.
Läraren Pelle Rydberg tycker att dagens elever hänger med bra i nyhetsflödet.
– De har blivit mer medvetna om vad som händer i samhället och många har tydliga åsikter i olika frågor.
Bland vissa finns farhågan att barnen drunknar i mobilens alla spel och sociala medier. Men Pelle Rydberg låter eleverna tillvarata mobilens möjligheter och kan de använda den i undervisningen, exempelvis för att kolla upp något, så är det fullt tillåtet.