Sportlovslediga byggde egna kameror

Sportlovsveckan startade med strålande sol, 60 centimeter snö och pulkaåkning för många. På Bror Hjorths hus fick Rebecka Himmelstrand, 10, och andra sportlovslediga prova på att bygga sin egen kamera.

Museilektorn Maria Malmberg-Wallin hjälper sportlovslediga barn att framkalla bilder från hålkameror på Bror Hjorts Hus.Här med  Love Gardell och Silas Ekman.

Museilektorn Maria Malmberg-Wallin hjälper sportlovslediga barn att framkalla bilder från hålkameror på Bror Hjorts Hus.Här med Love Gardell och Silas Ekman.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-02-22 19:10
- Det är jätteroligt. Jag tänkte första att det inte kan var möjligt, men nu har jag sett att det är det, säger Rebecka Himmelstrand.
"Förbjudet att fotografera." Så står det på en klisterlapp med en överkryssad kamera på glasdörren in till ateljén i Bror Hjorths Hus.
I ett rum i slutet av en kort korridor står arbetsbänkar täckta med målarfärg i rött, grön och blått. Men i dag är det inte målarkonst som skapas.
Ett tiotal sportlovslediga skolbarn har under dagen fått lära sig att bygga sin egen kamera, fotografera med den och framkalla sina bilder i mörkrum.

Många av dem har en digitalkamera hemma men i dag tillverkar de kameror av skokartonger, så kallade hålkameror.
- Vi anordnade det här första gången under kulturlovet och det visade sig finnas ett jättestort intresse för det vilket är jätteroligt. Vi har också märkt att det kommer mer killar till den här kursen än vad det gör annars - det är jättekul, säger museilektorn Maria Malmberg-Wallin.

I locket på skokartongerna fäster de en aluminiumbricka med ett litet hål i. Den fungerar som lins. Sedan tillverkar de en lucka som ska fungerar som kamerans slutare och monterar utanpå locket. Sista steget är att fästa ett fotopapper i botten på lådan. Sedan är det dags för fotografering.
Det är inte helt lätt att få till en bild.
- Det handlar om tur och att ha tålamod. Det kanske krävs att man tar sex, sju bilder innan man får en bild som blir bra. Antingen kan den bli för ljus eller för mörk eller suddig. Man får prova sig fram och man ska inte bli nedslagen om den första bilden inte blir perfekt, säger konstpedagogen Christina Hillheim.

Johanna Perjus, 14, är en av dem som lyckats bra med sin kamera.
- Jag fick en digitalkamera i julklapp och fotar mycket. Men jag tycker att det var roligt att få testa på det här. Jag trodde inte att man kunde göra en bild av en skokartong, säger hon.
En som inte lyckats lika bra med sin kamera men ändå är väldigt glad är 10-åriga Leonardo Garroz.
- Jag tycker det är kul men min kamera blev dålig. Men när jag fick låna Johannas kamera blev bilden bra. Alla hennes bilder blir bra - hon är "dopad", säger han.
Johanna Perjus skrattar. Hon får mycket beröm från sina kamrater och har fått låna ut sin kamera till flera som haft problem med sina egna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om