Sprängd stadsgräns föreslås

Uppsala kan i framtiden få växa över dagens stadsgräns för att möta behoven av nya företag. Det är ett av flera kontroversiella förslag när kommunen nu tar de första stegen med sikte på utvecklingen fyrtio år framåt för en stadigt växande befolkning.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-05-08 10:03

Förslaget till uppdatering av översiktsplanen visar också att kommunen inte gett upp tanken på nya bostäder i kvarteret Seminariet, även om frågan alltjämt splittrar partierna. Dessutom finns en framtida sydvästlig trafikled kvar i planeringen, med tunnel under Stadsskogen.

2016 får kommunen en ny översiktsplan med sikte på Uppsalas utveckling fram till 2050. Den lägger grunden för vilka områden som i framtiden ska byggas ut med bostäder och arbetsplatser, hur resandet ska ske och vilka principer som gäller i valet mellan bostadsbyggande och grönytor, bland mycket annat. Arbetet inför den nya långtidsplanen tog på onsdagen ett viktigt steg när politikerna beslutade att fullmäktige i vår får ta ställning till ett förslag om så kallad aktualitetsförklaring av planen. Där lyfts flera frågor fram som redan varit eller kan bli omdiskuterade.

För att möta efterfrågan på företagsmark finns idéer om att i framtiden bygga även öster om E 4, som hittills utgjort en tydlig stadsgräns där utbyggnaden gjort halt. I det nya förslaget begränsas exploateringen till två områden, men steget över E 4:an är principiellt viktigt och kan öppna för ytterligare tillväxt österut. Om steget tas över E 4 så behövs också en ny östlig gräns för staden i den nya översiktsplanen, enligt förslaget. På stadens motsatta sida, i sydväst, ger förslaget en öppning för att pröva utbyggnad i större skala väster om Lurbo bro.

Närmare innerstaden föreslås att mark vid Österleden i Gränby öppnas för bostäder och service. Förslaget har direkt koppling till de stora utbyggnadsplanerna i Gränby, Östra Salabacke samt längs Råbyvägen och Vaksalagatan. I Ulleråker pågår redan planering för stadens största nya bostadsområde, med cirka 8 000 lägenheter plus handel och service.

Andra förslag till aktualitetsförklaring av översiktsplanen:

* Nya arbetsplatser, främst kontor, behövs på gångavstånd från Resecentrum. Närmast i planeringen ligger nybyggnad i Boländerna, främst på västra sidan om Björkgatan, men också annan mark nära stationsområdet är aktuell.

* Gränserna för riksintresset i Uppsala stadskärna kan komma att snävas in, sedan Riksantikvarieämbetet förtydligat att motiven för riksintresset gäller miljöer med prägel av ”centralmakt, kyrka och lärdomsinstitutioner.”

* Naturreservatet Årike Fyris skjuts på framtiden för att koordineras med att området eventuellt blir världsarv. Medverkan krävs från Sveriges lantbruksuniversitet, som äger merparten av marken, men som tidigare slagit fast att ett reservat inte är förenligt med universitetets uppdrag.

* Reserverad mark för en sydvästlig trafiklänk mellan Uppsalas västra infart vid Flogsta och Norbyvägen vid Dag Hammarskjölds väg föreslås bli kvar i översiktsplanen. Stora delar av länken behöver byggas i tunnel. Genom Ekebydalen dras länken i ett västligt läge för att få plats med eventuella nya bostäder och/eller idrotts- och grönområden.

* Tågstationen i Storvreta blir kvar i nuvarande läge åtminstone fram till 2030. Inga statliga pengar finns reserverade för en flytt i kommande planer och för kommunen finns mer angelägna infrastrukturprojekt under perioden.

* Nya tågstationer i Börjetull och Bergsbrunna kan sannolikt bli verklighet först efter 2020 vilket innebär att en större utbyggnad öster om Bergsbrunna får vänta. Resecentrum kan få svårt att klara behoven från en växande befolkning.

* Bostäder i Gottsunda och Eriksberg står inför omfattande renoveringsbehov. Då finns möjlighet att samtidigt bygga fler bostäder och förbättra kvaliteten på stadsdelarna.

* Hög beredskap för att bygga upp till 100 nya bostäder i Vänge eftersom ett tågstopp bedöms kunna bli verklighet inom den närmaste framtiden..

* Grönområden för rekreation bör reserveras i bland annat Råby park (nordost om Nyby), Svinskinnsskogen (vid Herrhagen) samt Örnsätra vid Jumkilsstigen.

* Kommunen ska själv bekosta nya gator och vägar i samband med att exempelvis befintliga fritidsområden omvandlas till permanentboende. Vägföreningar och samfälligheter ska inte behöva bekosta investeringarna.

Alla kommuner måste ha en aktuell översiktsplan som i stora drag visar hur mark och vatten ska bebyggas, skyddas eller användas på andra sätt. Där ska också redovisas hur exempelvis riksintressen ska skyddas och hur miljökvalitetsnormer ska uppnås. Den kan också innehålla kommunens visioner inom olika områden. Planen är inte bindande för kommande beslut om exempelvis utbyggnad eller parker, men avvikelser från översiktsplanen måste tydligt redovisas och motiveras. Innehållet i planen ska kontinuerligt ses över och kommunfullmäktige ska minst en gång per mandatperiod ta ställning till planens aktualitet.

Källor: Plan- och bygglagen, Boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om