Uppsala kommun växer så att det knakar i fogarna. På bara tio år har Uppsalas befolkning ökat med över 30 000 personer och nya kvarter och stadsdelar har vuxit fram. Expansionen har inneburit en rad utmaningar och påfrestningar för trafiken i kommunen. Tung byggtrafik, lednings- och fjärrvärmearbeten har gjort att vägar helt stängts av.
Hur väl fungerar trafikflödet i Uppsala? Vi frågade en av de busschaufförer som varje dag kör förbi vägarbeten och trafikstockningar med de gröna bussarna.
– En viktig sak som ingår i framkomlighetsproblematiken är alla avstängningar och avsmalningar av hårt trafikerade trafikleder och gator på obestämd tid, säger Jafar Sarehkhani, bussförare och ett av Kommunals skyddsombud på Gamla Uppsala Buss.
Han räknar upp några av flaskhalsarna:
1. Råbyvägen
De senaste åren har kommunen arbetat med att rusta upp Råbyvägen – från genomfartsled till stadsgata. Flera arbeten pågår. Bland annat bygger Uppsala kommun cykelbanor och nya bostadshus ska uppföras. Det leder till att gator ska anpassas och ledningar ska dras. I dag trafikeras gatan av två busslinjer.
– Det är på Råbyvägen som det är värst. Det är byggtrafik, nya hållplatser och spårigt väglag som är mycket ojämnt med djupa försänkningar. Många bilister använder även gatan när de ska ut ur Uppsala. Avsmalnandet av de hårt trafikerade gatorna leder till onödiga köbildningar eller farliga omkörningar då busshållplatserna inte är placerade i fickor utan mitt ute i gatan, säger JafarSarehkhani.
2. Sjukhusvägen
Runt omkring Sjukhusvägen har – från Stadsträdgården till Dag Hammarskjölds väg – både byggen vid Akademiska sjukhuset och en renovering av Studenternas påverkat trafiken i flera år.
– Det är väldigt spårigt efter alla vägarbeten och tung byggtrafik som åker på Sjukhusvägen till de olika byggplatserna. Ojämnt underlag skapar obehag och skada på både bussarna och förarnas kroppar när de kör tunga fordon flera gånger varje dag. Många bilar tar också Sjukhusvägen upp till Dag Hammarskjöldsvägen, säger JafarSarehkhani.
3. Norbyvägen
På Norbyvägen håller Vattenfall på med omfattande fjärrvärmearbeten på de korsande gatorna Kåbovägen och Arosgatan. Samtidigt ansvarar Uppsala kommun för beläggningsarbeten som pågår.
– Det är trasiga asfaltsbeläggningar, små och djupa potthål och svackor. Vi som kör tunga och breda fordon med många passagerare vill ha en säkerhetsmarginal till gatuarbetet, säger JafarSarehkhani.
4. Väderkvarnsgatan
På Väderkvarnsgatan har Vattenfall grävt för fjärrvärme i över ett år och arbetena beräknas pågå till november i år. Samtidigt renoveras Cykelfabriken på samma gata, ett arbete som pågått sedan 2018 och beräknas vara klart 2022. Renoveringen har bitvis gjort att man stängt av ett körfält på Väderkvarnsgatan precis innan en busshållplats.
– Flera bilister tar då vägen ner till Stationsgatan från Väderkvarnsgatan, antingen via Vaksalagatan eller Norrtäljegatan, säger Jafar Sarehkhani.
5. Resecentrum
Resecentrum är huvudnavet för allt kollektiv resande i Uppsala. Förutom stadsbusslinjerna som leds genom Resecentrum via Kungsgatan och Stationsvägen tillkommer även de gula länsbussar samt en rad privata bussbolag.
– Resecentrum är alldeles för litet och motsvarar inte dagens pendlingsbehov. Det är för många bussar på för korta busshållplatser och det blir väldiga problem i rusningstider, när stressade människor använder hela Resecentrum som övergångsställe, säger JafarSarehkhani.
Förutom själva Resecentrum är det även problem på Stationsgatan. Biltrafik leds ner till gatan på vintertid när det är dubbdäcksförbud på delar av Kungsgatan samt att det tidvis varit enkelriktat på Väderkvarnsgatan.
– Förutom trafiken är det problem med väglaget på Stationsgatan. Det är mycket folk i rörelse och det är många felparkerade bilar vilket gör att kan bli stillastående i rusningstid, säger JafarSarehkhani.
Förutom GUB har ytterligare sex bussbolag larmat om situationen vid Resecentrum. I en skrivelse till Region Uppsala varnar bussbolagen för att det varje dag sker tillbud med fotgängare, cyklister och fordon. “Risken att det sker olyckor är överhängande”, skriver de.
Bussbolagen menar att det är problem på flera av gatorna runt Resecentrum och att fotgängare som ska passera Stadshusgatan vid Resecentrum går ut emellan bussarna. “Där riskerar man hårda inbromsningar och att passagerare som ställt sig upp och gjort sig redo för att kliva av ramlar och skadar sig”, skriver bussbolagen och oroar sig för att problemen kommer att eskalera då det nya cykelgaraget står klart.
6. Framtiden - ytterligare påfrestningar
Förutom de pågående arbetena ska en rad vägar och gator rustas upp i Uppsala under de kommande åren. På Norbyvägen kommer nya beläggningsarbeten att pågå mellan augusti och november i år. Bitvis kommer det att innebära flaggvakter förbi Botaniska trädgården.
På Kungsgatan mellan Strandbodgatan och Vimpelgatan ska man bygga om busshållplatserna så att de liknar de nya hållplatserna på Råbyvägen. I dag trafikeras vägen av två stadsbussar samt länsbussar. Arbetena kommer att påverka så väl buss- som vanlig trafik.
Även Paradgatan/Drottninggatan mellan Kungsgatan och Stora Torget ska byggas om mellan mars och december 2020.
JafarSarehkhani menar att det krävs en mycket bättre samordning mellan Kommunen och UL vid planeringarna av infrastruktur. Han tycker att beslutsfattarna måste ta hjälp av erfarna bussförare som kör i stan varje dag.
– De ska inte bara förlita sig på skrivbordsbedömningar som saknar förankring i verkligheten. När trafiksituationen är så påfrestande som den är vore dubbla plattformar för av- och påstigning vid ändhållplatserna en stor hjälp för bussförarna att få tid för återhämtning och få vara i fred en stund, säger skyddsombudet Jafar Sarehkhani.