Uppsala kommun har skrivit till näringsdepartementet och föreslagit att den planerade utbyggnaden av Södra staden ska bli ett av de stads- eller stadsdelsområden där regeringen vill ha ett nytt, storskaligt bostadsbyggande. Södra staden kan få upp till 30 000 nya bostäder och många nya arbetsplatser fram till år 2050. Den nya staden ska sträcka sig från Ulleråker och söderut, samt inkludera Bergsbrunna.
– Men en förutsättning för utbygganden är att vi får fyrspår mot Stockholm och ett stationsläge i Bergsbrunna. Det har regeringen hittills sagt nej till. Vi hoppas att den här ansökan kan ändra på det. Som motprestation kan vi erbjuda väldigt mycket nya bostäder, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
Läs mer:Hur utformas Södra staden?
Regeringens specielle samordnare för de nya städerna är Johan Edstav (MP), tidigare landstingråd och numera ledamot i kommunfullmäktige i Uppsala. Han har tagit emot kommunens ansökan.
– Och vi har träffat företrädare för Uppsala kommun. Uppsalas förslag är ett av flera som vi analyserar vidare, säger han.
I dagsläget uppfyller Uppsala kommun de grundkriterier som krävs. Det ena är att det ska finnas en vilja att bygga. Det andra är att det ska finnas en stark efterfrågan på bostäder.
– Men intresset är stort från många kommuner. Vi har besökt ett 30-tal som har stora bostadsplaner som av olika anledningar inte kan starta och vi ska besöka fler, säger Johan Edstav.
De flesta projekt finns i Mälardalen, i Göteborgsområdet och i västra Skåne. Det handlar om större bostadsprojekt, men också om att i vissa fall bygga upp helt nya tätorter.
Varför har inte kommunerna gjort det av egen kraft?
– Andra förhållanden bromsar. Det kan handla om att förorenad mark i området måste saneras. Med statlig ekonomisk hjälp kan saneringen bli av. Någon kommun kan inte bygga därför att området delvis är en del av ett riksintresse och man vill ha dispens från det, eller som i Uppsalas fall att det krävs pengar till en spårutbyggnad, säger Johan Edstav.
Den sista juni ska han lämna förslag till regeringen på vilka byggprojekt som är realistiska att satsa på.
– Kravet är att presentera minst ett, men jag är säker på att det kan bli några till, säger Johan Edstav.