Stadsdelat
De bor i olika delar av stan och har alla fördomar gentemot varandras stadsdelar. Ibrahim Bodair från Gottsunda, Johan Blomberg från Sunnersta, Tove Månsson från Kåbo och Newroz Arslan från Stenhagen. Kaktus har samlat dem för att prata om segregationen i Uppsala.
Ibrahim Bodair, Newroz Arslan, Johan Blomberg och Tove Månsson.
Foto: Jörgen Hagelqvist
— Och jag har ingen invandrare som nära kompis, säger Johan Blomberg som bor i Sunnersta.
Och det är ju inte alltid — men ofta — så att invandrarungdomar umgås med invandrarungdomar och svenskar med svenskar, säger de. Betyder det att Uppsala är en segregerad eller uppdelad stad?
Johan Blomberg anser att det är uppdelat mellan svenskar och invandrare i Uppsala, men inte särskilt mycket om man jämför med Stockholm.
— Där är det mycket värre än Uppsala, säger Johan Blomberg och Newroz Arslan håller med.
Vilka man umgås med beror förstås också på vilken stadsdel man bor i och vilken skola man går i. Och eftersom det bor många invandrare i vissa områden och många svenskar i andra områden blir det lätt hänt att svenskar umgås med svenskar och invandrare med invandrare.
— I Eriksbergsskolan, där jag gick förut, var det till exempel inte särskilt många invandrare, säger Tove Månsson.
— Jag har haft svenska nära vänner men de har antingen bytt skola eller flyttat från Stenhagen, berättar Newroz Arslan.
Och fördomar uppstår ofta just därför att man inte umgås, tror de. Vilka fördomar finns det om de olika stadsdelarna?
— Sunnersta är ett riktigt snobbställe! Även om mina kompisar som bor där är trevliga, säger Ibrahim Bodair som har bott i Gottsunda under nästan hela sitt liv.
Gottsunda är en stadsdel med rätt dåligt rykte, tror han, och de andra nickar. Men alla instämmer i att Gottsundas rykte har förbättrats den senaste tiden. De tror att det beror på att kriminaliteten verkar ha minskat.
Hur är det då med stadsdelen Kåbo?
— När jag berättar att jag bor i Kåbo tror många att jag är rik och bor i ett jättestort hus. Därför brukar jag hellre säga att jag bor mittemellan Eriksberg och Kåbo, säger Tove Månsson.
Men det finns mycket som är bra med Kåbo, tycker hon. Det ligger centralt och där finns många fina hus.
— Jag kan tänka mig att det är ett område med massa rikemansbarn som bara sitter hemma och dricker om helgerna, svarar Newroz Arslan.
Johan Blomberg håller med Newroz Arslan om att det nog är vanligare att svenska ungdomar dricker än att invandrarungdomar dricker.
— Svenska ungdomar kan inte ha kul utan att dricka, de måste göra det för att våga saker, säger Johan Blomberg.
Att svenska ungdomar dricker ofta och nästan kan liknas vid alkoholister är en vanlig fördom om svenskar, säger de. Invandrarungdomar sägs i stället vara kaxiga och bråkiga, de ska man akta sig för. Och fördomar är vanliga bland ungdomar, det håller alla fyra runt bordet med om.
— Alla har mer eller mindre fördomar. Tyvärr dömer man ofta en hel folkgrupp efter en person, säger Tove Månsson.
— Fördomar är som skvaller, och skvaller går inte att undvika, tillägger Newroz Arslan.
Det är synd att det förekommer fördomar gentemot olika stadsdelar och människor.
— Jag tror att det är svårt att förändra över en natt, det kommer antagligen ta lång tid att minska segregationen, säger Tove Månsson.
— Ett sätt att göra det är nog att bygga fler villor i invandrartäta områden. Då skulle fler svenskar flytta dit, tror Ibrahim Bodair.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!