Stadsträdgården- Sveriges vackraste park?

Stadsträdgården i Uppsala är en av tio finalister i kampen om titeln Sveriges vackraste park.— Det är en prestigefylld tävling som vore väldigt roligt att vinna, säger Ingemar Carlsson, chef för kommunens parkgrupp.

Margareta Danielsson har i närmare ett sekel haft glädje av Stadsträdgården. Förr lekte hennes barn här, numera tar hon rullatorn till parken för att njuta av blommorna.

Margareta Danielsson har i närmare ett sekel haft glädje av Stadsträdgården. Förr lekte hennes barn här, numera tar hon rullatorn till parken för att njuta av blommorna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-07-24 00:00
För tredje året i rad genomförs tävlingen Sveriges vackraste park. Att arrangören är ett företag som säljer gräsklippare förtar inte spänningen, anser Ingemar Carlsson.
— I branschen anses det här vara en stor tävling och juryn har flera tunga namn.
Stadsträdgården i Uppsala konkurrerar med storheter som Grönsöö Slottspark ett par mil utanför Enköping samt Gunnebo Slottspark i Mölndal.
— Tävlingen är en sporre för oss som jobbar här i parken så nu försöker vi ordna det extra fint, säger trädgårdsmästaren Bengt Pettersson.
Kommunen lägger ner ett par miljoner kronor per år på Stadsträdgården, bland annat för inköp av cirka 10 000 blommor.
— Varje år försöker vi åstadkomma en förbättring av parken, berättar Ingemar Carlsson. I fjol handlade det om nya perenner vid Lycksalighetens ö. I år har kaféet bytts ut och det har påbörjats en ljussättning av parken. Det kan bli stämningsfullt på kvällarna med ljus i trädkronorna.
Annat som tillkommit under åren är ett rosarium samt ett rhododendronparti.
Bland Stadsträdgårdens fördelar framhåller Bengt Pettersson att den riktar sig till många olika grupper.
— Förr skulle man spatsera på grusgångarna och det var förbjudet att beträda gräsmattorna. I dag används parken på ett helt annat sätt och det tycker vi är väldigt kul.
Under sommaren arrangeras motionspass i parken, det finns en handikappanpassad lekplats, Parksnäckan erbjuder konserter, på gräsmattorna har folk picknick, andra fiskar från de upprustade bryggorna längs Fyrisån.
En av dem som regelbundet besöker Stadsträdgården är Margareta Danielsson, 90 år.
— Jag går hit varje dag, jag tycker att planteringarna är sagolikt vackra.
Här lekte hennes barn för 60 år sedan och själv har Margareta Danielsson minnen från Stadsträdgården då hon var fyra år gammal.
— Jag kommer ihåg att min far berättade att ett av träden kallades för silvergran. Då började jag leta efter silvret, skrattar hon.
Vid lekplatsen sitter Leif Hålander och håller koll på sina barnbarn, två och fyra år gamla.
— De vill alltid gå hit när de kommer till Uppsala, berättar han.
Själv promenerar Leif Hålander alltid genom Stadsträdgården när han ska till jobbet.
— Jag tycker att parken är jättefint arrangerad, säger han.
Att Stadsträdgården med åren blivit mer tillgänglig för allmänheten har dock sitt pris.
— Sex-sju personer ägnar ett par timmar varje dag åt att plocka skräp, berättar Bengt Pettersson. Trots att det finns papperskorgar lämnar en del allt skräp efter sig på marken när de går här ifrån.

Fotnot: Den som vill delta i tävlingen kan gå in på www.sverigesvackrastepark.se och rösta till och med den 15 augusti 2005. Den park som får flest röster av allmänheten tilldelas en extra röst vid juryns bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om