Starkt svenskt stöd för ny utredning

FN borde absolut ta upp utredningen om vad som hände när Dag Hammarskjöld dog. Det tycker Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Vrakresterna utanför Ndola i nuvarande Zambia. Den internationella haverikommissionen som tillsattes konstaterade dock att det rörde sig om en olycka och inte en nedskjutning, vilket många befarat.  
Foto 1957-09-18: UPI   Kod: 450/9909 
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Vrakresterna utanför Ndola i nuvarande Zambia. Den internationella haverikommissionen som tillsattes konstaterade dock att det rörde sig om en olycka och inte en nedskjutning, vilket många befarat. Foto 1957-09-18: UPI Kod: 450/9909 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: UPI

Uppsala2013-09-09 19:04

Under måndagen presenterade en internationell juristkommission nya omständigheter och bevis om flygkraschen 1961 i nuvarande Zambia där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades. Kommissionen rekommenderar FN att återigen utreda händelsen.

Hammarskjöld var på väg att medla i Kongokonflikten när planet kraschade mot marken. De tidigare utredningarnas slutsatser har varit omstridda.

Flera teorier finns om orsaken till kraschen: Misstag av piloterna, att Hammarskjölds DC 6 attackerats av mindre stridsflygplan, att någon ombord försökt kapa planet eller att en mindre sprängladdning ombord detonerade. I sin rapport har kommissionen bland annat intervjuat vittnen som såg planet på väg in mot landning på flygplatsen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia. Flera av dem talar om eldslågor i eller omkring planet redan när det var på väg mot marken - vilket skulle tala emot pilotmisstag.

Flera personer UNT har talat med håller med kommissionen om att FN borde ta upp utredningen igen.
– Det finns så många uppgifter och teorier. Även om det här är en händelse långt bak i tiden tror jag det är viktigt att med dagens teknik få klarhet i vad som hände och om någon av FN:s medlemsstater var inblandad, säger forskare Lena Lid Falkman, som tidigare skrivit en avhandling om Dag Hammarskjöld vid Uppsala universitet.

Trots att det gått så många år vill USA inte lämna ut det de vet om flygkraschen. Kommissionen har överklagat NSA:s hemlighållande av eventuella radiotrafikinspelningar eller anteckningar.
– Deras information kan vara avgörande. Vi utgår från att det finns anteckningar om radiotrafiken kring Ndola-flygplatsen den natten, säger Hans Corell, folkrättsexpert och tidigare rättschef i FN, till TT.

Lena Lid Falkman hoppas att USA ändrar sig och jämför med Obamas positiva inställning till att utreda vad som hände Raoul Wallenberg.
– Det behövs även ett avslut på vad som hände Dag Hammarskjöld. Det är viktigt både för alla som undrar, för vår syn på Dag Hammarskjöld och för vår syn på FN, säger Lena Lid Falkman.

Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet tycker också att FN ska öppna utredningen igen.
– Man ska alltid ta fram de fakta som går att ta fram. Finns det ny information så ska man följa upp det. Dag Hammarskjöld var en central person vars insatser vi svenskar är stolta över. Därför är det otroligt viktigt att sådana här försvinnanden följs upp och utreds, säger Peter Wallensteen.

Förre ärkebiskopen KG Hammar har tidigare sagt att han är övertygad om att Hammarskjöld blev mördad. Hammar pekar på att alla tidigare utredningar bortser från att så många ville se svensken död, exempelvis gruvbolag och andra som ville behålla sin makt i Kongo.

Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld växte upp i Uppsala och bodde på Uppsala slott, eftersom hans far Hjalmar Hammarskjöld var landshövding. Han studerade i privatskola, på dåvarande Katedralskolan och Uppsala universitet.
Hammarskjöld blev docent i nationalekonomi, och arbetade som statssekreterare i finansdepartementet och utrikesdepartementet.
1953 valdes han till FN:s generalsekreterare. Han var mycket aktiv och gav ämbetet en helt ny auktoritet.
Dag Hammarskjöld blev 56 år gammal. Efter sin död tilldelades han Nobels fredspris. (TT/UNT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om