Staten måste skärpa sig
Med det sagt är det förstås också berättigat att ställa frågan varför staten inte ställer lika hårda krav på sig själv, när den felat, som den gör på medborgarna när dessa gjort fel. I stället tar sig staten i många fall friheter gentemot medborgarna. Den sölar och såsar på ett sätt som ofta utmanar rättskänslan.
Som Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer i Centrum för rättvisa visade i en starkt upprörande debattartikel i Dagens Nyheter härom dagen handlar det inte minst om de handläggningstider bortom all rim och reson som blivit så utmanande vanliga - och som i många fall tvingar människor i konkurs och bidrar till att förstöra deras hälsa och liv.
Det finns fyra kriterier för ett rättssäkert domstolsutslag: Det ska vara korrekt, begripligt formulerat, likvärdiga fall ska bedömas på samma sätt - och domstolen ska ha fullgjort sitt arbete inom rimlig tid.
Crafoord och Strömmer har granskat väntetiderna i de 7 156 mål som pågick i Regeringsrätten i slutet av oktober i år. Drygt hundra av dem handlade om sakfrågan. Nästan alla övriga mål gällde prövningstillstånd, alltså om målet över huvud taget ska tas upp till prövning. Det ska klaras av på nio månader. Men nästan hälften av fallen hade väntat mer än nio månader, och drygt 2 500 av dem mer än ett år.
Ett år och elva månader är en viktig gräns. 1998 fälldes Sverige av Europakommissionen för att regeringsrätten tagit den tiden på sig för att avgöra frågan om prövningstillstånd i ett patentmål. I slutet av oktober låg det 404 fall i Regeringsrätten där beskedet om prövningstillstånd dragit längre ut på tiden än så - och där svenska staten alltså inte förmått leva upp till rättssäkerhetens krav.
Centrum för rättvisa har nu åtagit sig att för tre personers räkning, vilka väntat mellan två och tre år på besked om prövningstillstånd, föra fram skadeståndskrav på upp till 100 000 kronor vardera till svenska staten. Och dessa pilotfall kommer snart att följas av flera. Det är rätt. Först när det svider ordentligt i skinnet från många skadestånd är det realistiskt att räkna med att staten skärper sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!