Stationsmotståndare laddar för strid
Uppsala kommun räknar fortfarande med en ny tågstation i Bergsbrunna, när Upplandspendeln startar i augusti. Men kritiker mot kommunens hantering rustar för en långdragen process.
Owe Hedin (t v) och Björn Olerud har en lång lista med kritik mot kommunens hantering av tågplanerna i Bergsbrunna. Bakom planket föreslås den provisoriska stationen byggas.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Det blir stora trafikproblem när fler bussar ska in i villaområdet och tågresenärer ska parkera sina bilar. Säkerheten har inte tagits på allvar, säger Björn Olerud, ordförande i Bergsbrunna Egnahemsförening.
Han bor ett par hundra meter från stationsläget, och betonar att motståndet inte riktas mot utökad tågtrafik i södra Uppsala utan mot det föreslagna läget och bristen på utredning, alternativ och information. Han befarar också att stationen i Bergsbrunna i själva verket syftar till att avlasta Centralstationen under byggandet av Resecentrum.
Den provisoriska stationen föreslås söder om plankorsningen mellan järnvägen och Skogsvägen (se karta). Enligt Vägverkets utredning kommer mellan 100 och 200 personbilar att parkera vid stationen när trafiken startas. Ökat resandet ger mer trafik. Något hundratal resenärer väntas ta sig till tågen med cykel. Övriga beräknas använda buss eller gå till fots.
Motståndarna befarar att fler än beräknat kommer att ta bilen och att planerade parkeringar inte räcker till. Effekten väntas bli igenkorkade villagator. Skolbarn och besökare till fotbollsplanerna tvärs över järnvägen kommer att leva farligt, enligt kritikerna. Kommunen planerar en ny gång- och cykelväg och ombyggnad av övergångsställen, i syfte att höja säkerheten.
Protesterna mot stationsplanerna kommer från företrädare för egnahemsföreningen, Danmarks idrottsförening, hembygdsföreningen och vägföreningen. Enligt Björn Olerud har aktionen i det närmaste unisont stöd bland medlemmarna. Men andra boende i området som UNT talat med känner inte igen bilden av ett samlat motstånd mot byggplanerna, utan hoppas att den provisoriska stationen ska stå klar för tågstopp när trafiken startar 21 augusti.
FAKTA:
Stationen i södra Uppsala beräknas i första hand användas av boende i Bergsbrunna, Sävja, Nåntuna och Vilan, men även från andra stadsdelar. Närmast ska byggnadsnämnden ta ställning till ansökan om bygglov för p-platser och vindskydd vid stationen. De provisoriska perrongerna anses inte kräva bygglov, däremot krävs både ny detaljplan och bygglov för en permanent station, enligt kommunens stadsbyggnadskontor. Banverket har nyligen inlett en förstudie för ett permanent stationsläge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!