En robust braskamin, putsad i samma vita färg som väggarna, delar av den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum i det nybyggda stenhuset i Vreta utanför Uppsala.
I januari i år flyttade familjen Örberg-Berglund in i sitt nya hem. De har alltså hunnit med att uppleva både vinter och försommar i huset.
– När man hör folk prata om stenhus brukar de alltid berätta att det är varmt om vintern och svalt om sommaren. Jag har alltid tyckt att det låtit som ett säljargument, men det är faktiskt precis så, säger Linus Örberg när han med hjälp av sonen Morris, tre år, häller upp en kopp kaffe som serveras på vardagsrumsbordet av glas.
Sambon Mimmi Berglund håller med:
– När det var som kallast i vinter var det nästan för varmt då vi inte visste hur vi skulle reglera värmen här inne.
Tidigare bodde familjen i en lägenhet inne i centrala Uppsala. När de fick sitt andra barn, dottern Polly, hade de att välja mellan att flytta till en större lägenhet eller hus.
– En kompis hade byggt ett stenhus och såg bara fördelar med det. Han var som eld och lågor, vilket smittade av sig på mig. Han menade att det visst går att bygga ett stenhus för ungefär samma kostnad som ett trähus, säger Linus Örberg.
Enligt Anders Asplund, byggingenjör och ägare av Uppländska stenhus, är det många som tror att det är dyrt att bygga i sten.
– De flesta som bygger stenhus vill ha välutrustade och stora hus. Vill de dessutom ha italiensk marmor och exklusivt kökskakel blir det också lite dyrare. Men bygger man efter normalstandard måste det inte bli det, säger Anders Asplund.
Beroende på vilket byggföretag du frågar behöver slutnotan inte bli mer än 5–10 procent högre än vad ett vanligt trähus skulle kosta.
Lättbetong och lecasten är de vanligaste byggmaterialen. En fördel hos båda materialen är det höga isoleringsvärdet. Sten har både en ljudisolerande och värmelagrande förmåga, vilket också brukar avspegla sig i husens låga energiförbrukning.
– En annan fördel är att man slipper organiska riskfaktorer som i ett trähus. Ett stenhus har inget trä eller isoleringsmaterial som kan fara illa, säger Anders Asplund.
Stenhus är för många förknippat med kontinenten. Hustypen har dock blivit allt mer populär i Sverige, framför allt i landets södra delar, men även i Mellansverige. Däribland Uppsala, där nybyggda stenhus har börjat ploppa upp lite varstans i olika villaområden som i Sunnersta och Norby.
Trots att det innebär många fördelar att bygga helt i sten har materialet inte slagit igenom hos de större byggföretagen.
Lars-Gunnar Sjöö, byggchef på Uppsalahem, tror att det beror på priset.
– Vi skulle gärna vilja testa det, men tyvärr tror jag allting faller tillbaka på att det är en prisfråga. Företagen kör hellre på beprövade sätt och sådant man är säker på. Jag tror det handlar om att bryta en tradition. Ju mer det byggs av en viss typ desto billigare blir det, säger han.
Eftersom det rör sig om ett tungt byggmaterial tar stenhus även längre tid att bygga, jämfört med ett trähus. Ett småhus i sten kräver i regel ett par månader extra i byggtid.
I effektiv byggtid tog det familjen Örberg-Berglunds fem månader att få färdigt sitt hus. Då är de ännu inte helt klara med det loft som ska bli deras sovrum. Loftet tillsammans med det gröna kökskaklet, med samma namn som sonen Morris, låg till grund för idén om hur de ville ha det.
– Vi har utgått från små detaljer, som till exempel kaklet i köket. Vi har antagligen börjat i helt fel ända. Samtidigt har vi varit våra egna byggherrar så det är roligt att vi har fått huset precis som vi vill ha det, säger Mimmi Berglund.
Linus Örberg är dessutom nöjd med att det nya huset är så gott som underhållsfritt.
– Säg att vi bor här i trettio år till. Under den tiden kommer vi inte att behöva göra någonting utvändigt. Det finns ingenting i huset som skulle kunna mögla då stenen tål fukt. Huset är fantastiskt på det sättet.