"Stjärnornas hus" i fara

"Stjärnornas hus" i Observatorieparken svävar i fara. Nu kämpar amatörastronomer och astronomer av facket för att rädda den unika verksamheten i Uppsala. Lokalerna är uppsagda till nyår, för Institutionen för fysik och astronomi har inte råd att ha dem kvar.

Johan Warell och Mauritz Andersson är oroade över framtiden.

Johan Warell och Mauritz Andersson är oroade över framtiden.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-11-29 21:05
- Vi hoppas det inte blir så illa att verksamheten går i graven, säger Johan Warell, docent vid institutionen, medan vi vandrar mot observatoriebyggnaden med sin karaktäristiska huv.

Här har människor tittat på stjärnor i 150 år. Huset byggdes 1851, och hade då sfärisk kupol. 1892 byttes den ut mot det nuvarande, huvliknande taket som är grönmålat invändigt.
- Det ursprungliga teleskopet var mindre än den nuvarande, stora dubbelrefraktorn (stjärnkikaren) i visningsrummet, säger Mauritz Andersson, Uppsala Amatörastronomer.

Vi kommer upp till refraktorn via vindlande spiraltrappor som löper runt en solid sockel; teleskopet är fast grundat långt nere i urberget.
- Teleskopet följer stjärnorna genom att flytta sig runt sin axel, 1 varv per dygn, säger Johan Warell.
Kontrollpanelens tidsangivelser ser orimliga ut, så här kl 10 på morgonen: 1.34.03?
- Stjärntid, förklarar Mauritz Andersson.

Instititionen för fysik och astronomi har haft regelbundna visningar sedan 1970-talet, och visat de mest fantastiska ting: Venuspassager, kometer och månförmörkelser. När man flyttade till Ångströmlaboratoriet 2000 drevs verksamheten vidare tillsammans med Uppsala Amatörastronomer.
- Under senare år har vi hållit i den öppna verksamheten. För samtliga lokaler betalar institutionen 160 000 kronor, men nu är kontraktet uppsagt till nyår. Vår klubblokal får vi behålla till sista december 2009, sedan övergår den från universitet till fastighetsverket 1 juli 2010, som i sin tur ska hitta en hyresgäst, säger Johan Warell.

Klubblokalen i det lilla röda gårdshuset är bas för att sprida information och bedriva utåtriktad verksamhet, med visningar, cirklar, föredrag och workshops. Också forskare från institutionen har använt klubblokalen.
- Uppsägningen betyder att lokalen i observatoriebyggnaden med refraktorn och klubblokalen inte längre blir tillgängliga, säger Mauritz Andersson.

Fastighetsverket ska renovera alla hus och rusta upp parken i originalskick, som den såg ut 1850.
- Heltrimmad för astronomi, men kanske utan astronomer. Det ironiska är att ingen annan kan utnyttja lokalen där refraktorn står, säger Johan Warell, som påpekar att Observatorieparken är en unik miljö i Sverige: alla byggnader är intakta, och här bedrivs fortfarande astronomisk verksamhet.
- Verksamheten här är dessutom av nationellt intresse för landets amatörastronomer , säger Mauritz Andersson.

Uppsala Amatörastronomer vill fortsätta driva verksamheten, men det förutsätter samarbete med universitetet och Fastighetsverket.
- Den lösning vi haft till i dag är idealisk för astronomiintresserade i Uppsala. Men under de nya förutsättningarna hoppas vi att universitetets byggnadsavdelning kan ge oss tillgång till lokalerna, och sedan hoppas vi hitta en långsiktig lösning med Fastighetsverket, säger Johan Warell, som gärna ser att frågan får en lösning innan Astronomåret 2009 är till ända.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om