Stjärntätt på bakmässan

Bakboomen i tv och magasin har gett konditorn stjärnglans. Det märktes när Roy Fares besökte bakmässan på Fyrishov i Uppsala under söndagen.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-03-25 16:02

Roy Fares har den stora publiken i sin hand när han visar hur man kan dekorera en tårta med chokladmousse. Han är en underhållare som trivs på stora scenen - även om han försöker säga till publiken att han är nervös. Vid sin sida har han programledaren Marie Serneholt.

– Det ser så lätt ut när du gör det här, utbrister hon med ett litet förgrymmat skratt, när han spritsar ut moussen.

– Ja, men det är enkelt, svarar han, men det är det nog få i publiken som tror på.

Roy Fares har blivit stor kändis i bakvärlden efter flera uppmärksammade böcker och återkommande framträdanden i tv-program i olika kanaler. Dessutom har han blivit utsedd till Årets konditor i Sverige - och till Sveriges bäst klädda man av magasinet Elle. Han är ett av dragplåstren under bakmässan i Uppsala, och inte en plats är tom under hans bejublade framträdande. Efteråt ringlar kön lång till hans boksignering.

Arrangör av mässan är magasinet Hembakat. Magasinet är en bra bild av det stora intresset för bakning. På Facebook har det flera gillare än något annat svenskt magasin, oavsett genre. Eva Nordlinder, chefredaktör, tror att bakningsboomen är ett tecken i tiden.

– Det handlar om avkoppling i en stressad tid. Det är terapeutiskt att sätta händerna i en vetedeg. Och så har det blivit trendigt att vara huslig. Dessutom blir man ju glad av socker, säger hon.

Förutom utställare med montrar där det bland annat säljs bakverk, praliner, lakrits, och all sköns verktyg, och förutom konditorstjärnornas framträdanden så är tårttävlingen en av mässans begivenheter. Eva Nordlinder visar bordet med tio närmast magiska finaltårtor, gjorda på temat sagor. Många stannar till och tar mobilkort på de fantastiska skapelserna och frågar sig hur någon kan ha gjort dem.

– Det är ju rena konstverk, och har inte så mycket med jordgubbstårtan på sommaren att göra, säger Eva Hansson, som besöker mässan med Beatrice Blomqvist som beundrar Alladinfigurerna på toppen av en tårta.

Två andra som stannar till vid tårttävlingen är Nadine Rosenkvist och Hanna Olofsson. Särskilt beundrar de tårtan som är utformad som Askungens klänning, en tårta som också är en speldosa varur det strömmar musik.

– Vi är här för att umgås runt ett intresse vi har, för att få tips och tricks, och för att hitta saker att köpa som du inte hittar i vanliga affärer, som lakritshonung, säger Nadine Rosenkvist.

På scenen är Roy Fares visning slut, och det är dags att kora vinnaren i tårttävlingen. Det blev Askungetårtan av Sandra Olander.

Eva Nordlinder hoppas att bakmässan i Uppsala ska komma tillbaka. I år var andra året.

– Det beror ju förstås på hur det går ekonomiskt. Men Uppsala är bra, i Stockholm skulle vi bli en mässa i mängden. Här finns mer möjligheter att ta plats och synas. Och Uppsala är en fin bakstad med klassiska konditorier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om