Stöd för arbetslös med funktionshinder
Inom Arbetsförmedlingen finns ett extra stöd för personer med funktionshinder. Tomas Hedlöf är nyanställd och arbetar med dessa frågor som Siuskonsulent på Arbetsförmedlingen Märsta/Arlanda.
- Jag kommer att arbeta med och stötta arbetssökande med funktionshinder som medför ett arbetshinder. Det vill säga bara de vars funktionshinder hindrar dem i arbetet, säger Tomas Hedlöf.
Att exempelvis sitta i rullstol behöver i sig inte innebära ett arbetshinder, men kan vara det. Funktionshinder är ett brett begrepp och innehåller både psykiska och fysiska arbetshinder.
- I och med att diagnoserna blir fler och också bättre, framför allt inom neuropsykiatriska funktionshinder, så kallade bokstavsdiagnoser, så minskar också dramatiken kring funktionshinder. Jag upplever att öppenheten har blivit större och att det på så sätt också ökat möjligheterna att få jobb även för dessa personer.
Tomas Hedlöfs filosofi är att tro på människor och ge det stöd som behövs i början.
- Det är också viktigt att först komma överens om vad man kan och inte kan utföra för arbeten. Sedan inriktar man sig på det positiva, det man kan, och lägger det andra åt sidan.
Tomas Hedlöf har tidigare varit projektanställd på länsarbetsnämnden i Uppsala, där han arbetade just med att få ut funktionshindrade ungdomar i arbete. Dessförinnan arbetade han på Telia under många år, där han bland annat jobbade med omställning i olika omgångar. Innan han kom till Arbetsförmedlingen i Märsta/Arlanda var han arbetslös i 15 månader.
- Jag vet vad "åldersdiskriminering" innebär i praktiken och när a-kassedagarna är på väg att ta slut, då är det inte kul. Jag vet ju vad jag kan, men det gällde att få arbetsgivarna att förstå det också, säger Tomas Hedlöf.
Även om arbetslösheten inte var upplyftande, ser han i dag den perioden som en mycket bra erfarenhet.
Tomas Hedlöf ska även påverka arbetsgivare att anställa personer med funktionsnedsättning och sedan hjälper han till att introducera den arbetssökande på arbetsplatsen. Det kan gälla både att hjälpa till socialt med tips om hur man kan vara mot sina arbetskamrater och mer vardagliga och praktiska frågor.
- En Siuskonsulent kan hjälpa till i en introduktionsfas på upp till sex månader och själva uppföljningsfasen kan vara upp till ett år. Introduktionstiden på sex månader kostar inget för arbetsgivaren och kan likställas med arbetspraktik, säger Tomas Hedlöf.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!