Stopp för ombildning till bostadsrätter

Många hyresgäster i Uppsalahem kommer inte att få ombilda sina lägenheter till bostadsrätter, även om en majoritet av de boende ger sitt stöd. Uppsalas höga andel bostadsrätter sätter stopp för planerna redan på skrivbordsstadiet. Bland de boende är åsikterna delade.

Elisabeth Berglöf, Vaksla torg, vill få till en ombildning.

Elisabeth Berglöf, Vaksla torg, vill få till en ombildning.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-09-04 21:04
En av Uppsalahems riktlinjer för ombildning innebär att över 30 procent hyresrätter ska finnas kvar i området, även efter ombildning. Bostäder i bland annat Stenhagen, Sävja och centrum blir därmed troligen aldrig aktuella för ombildning, eftersom stadsdelarna redan har en hög andel bostadsrätter. Det hälsas med lättnad från hyresgäster som vill behålla hyresrätterna i bolaget. Andra har inte gett upp hoppet om att få ombilda, trots allt:
- Vi kommer åtminstone inte bara att säga ja och tack. Vi ska försöka påverka så mycket som möjligt, säger Elisabet Berglöf, som tillsammans med grannar i Uppsalahems hyreshus vid Vaksala torg bildat en bostadsrättsförening, med sikte på att ombilda. Enligt hennes uppfattning leder ägande till större engagemang och bättre möjligheter att påverka boendet.

Men åsikterna i huset är delade. Andra hyresgäster som UNT talat med anser att Uppsalahem ger trygghet och att riskerna blir för stora om de boende själva ska ta över driften av fastigheten:
- Renoveringskostnaderna kan bli väldigt höga och vi har en bra förvaltning. För vissa handlar det nog mest om att göra snabba klipp och sälja sin bostad, säger en hyresgäst som vill vara anonym.
Uppsalahem har beslutat att marknadsvärdet blir styrande för det pris hyresgästerna får betala. Det innebär att utrymmet för snabba ekonomiska vinster vid en försäljning blir begränsat.
- Det är det enda rimliga, säger bolagets styrelseordförande Peter Nordgren. Vi får anlita en oberoende värderingsman som jämför med liknande bostadsrätter och räknar av för underhållskostnaderna.

Hyresgäster som vill äga sitt boende har krävt att prislappen ska sättas lägre än marknadspriset, eftersom de anser att övertagandet innebär en ekonomisk risk. Åsa Härling bor i den fastighet i Ekeby som kan bli först ut hos Uppsalahem att ombildas:
- Våra hus är gamla och vi kan omöjligt veta hur stora renoveringskostnaderna blir de närmaste åren. Den som ska sälja efter övertagandet går back ekonomiskt bara genom att betala mäklararvodet om marknadspriserna ska gälla, säger hon.
FAKTA

Kommunledningen har beslutat se över möjligheten att omvandla hyresrätter i kommunala Uppsalahem till bostadsrätter.

Enligt Uppsalahems nyligen antagna regler måste minst 67 procent av de boende i en fastighet visa intresse för ombildning innan en utredning påbörjas.

Om lägenheterna blir bostadsrätter får de boende som inte vill ombilda i stället hyra sin lägenhet av bostadsrättsföreningen.
Frågan är kontroversiell.

Den politiska oppositionen kräver att Uppsala i stället får fler hyresrätter och varnar för högre priser och försämrad bostadssituation för unga vid ombildningar.

Hyresgästföreningen i Uppsala genomför en namninsamling för att bevara hyresrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om