I normalfallet går sjukhusbudgeten jämnt ut, det vill säga att kostnaderna motsvaras av lika stora intäkter. Men i 2016 års budget för Akademiska sjukhuset, som omfattar 8,5 miljarder kronor, räknar politikerna redan från början med att kostnaderna kommer att bli 100 miljoner större än intäkterna.
– Det har inte hänt på tio år att budgeten underfinansierats. Vi ger nu sjukhuset en tisdsfrist inför 2017. Det hade inte varit vare sig realistiskt eller genomförbart att ta bort hela underskottet på en gång, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S), ordförande i den nyinrättade sjukhusstyrelsen som har sitt första sammanträde på måndag.
Hon motiverar den underbalanserade budgeten med sjukhusets besvärliga ekonomi och att det inte bara går att plocka bort 100 miljoner kronor som man tror att årets minusresultat kommer att uppgå till.
Enligt Vivianne Macdisi handlar det även om att politikerna i och med den nya sjukhusstyrelsen kommer närmare Akademiska sjukhusets ekonomiska verklighet.
– Hittills har Akademiska sjukhuset presenterat en budget som man uppgett varit i balans. Men när landstingets ekonomer räknat på den har de sett att prognoserna pekat mot underskott. Nu kräver jag en ärlighet och transparens från sjukhusledningen i budgetarbetet och jag upplever att de agerar utifrån det.
Har ni politiker blivit förda bakom ljuset av sjukhusledningen?
– Nej, men dialogen har inte fungerat.
Akademiska sjukhuset gjorde under 2015 ett underskott som pekar mot 260 miljoner kronor. Sjukhuset har i tiotals år gått back och det har resulterat i ett skuldberg som nu uppgår till cirka 1,4 miljarder kronor.
Under åren har en rad sparpaket lanserats, ibland på hundratals miljoner kronor. Men det enda som hänt när de ansvariga inom sjukhuset inte lyckats beta av underskotten är att en internränta har lagts på den ständigt växande skulden.
Från och med i år gäller dock nya regler. Alla förvaltningars skulder nollställs och det kommer inte längre att vara möjligt att ackumulera gamla skulder. Istället måste skulderna arbetas in vilket kan medföra att framtida sparpaket får hårdare verkan.
För 2016 kommer Akademiska sjukhuset att ha ett underskott på 160 miljoner att beta av.
Enligt Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkareförening, innebär de besparingar som hittills föreslagits inga neddragningar av läkartjänster.
– Vi har ännu inte sett några åtgärder som är oacceptabla, säger han.