– Jag hade en himla tur att man hann hitta en lever åt mig så att jag kunde transplanteras här före 1 juli. För oss Uppsalabor har det verkligen varit en stor fördel att transplanteras, vårdas och göra alla kontroller här vid Akademiska, säger Stina Eriksson, som är den sista patienten som genomgått ett leverbyte vid Akademiska sjukhuset.
Sedan december 1988, då det allra första leverbytet gjordes vid Akademiska sjukhuset, har 141 patienter genomgått en levertransplantation i Uppsala. Under de senaste åren har sjukhuset gjort i genomsnitt tio levertransplantationer per år.
– Det är visserligen betydligt färre än i Göteborg och Huddinge, men när det gäller operationsresultaten är vi minst lika framgångsrika som dem, säger överläkare Frans Duraj, som är ansvarig för Akademiska sjukhusets program för leveroperationer.
Redan 1988, när det första leverbytet gjordes i Uppsala, fanns ett förslag att koncentrera alla levertransplantationer till Göteborg och Huddinge. Nu i månadsskiftet förverkligas det, efter ett beslut av Rikssjukvårdsnämnden under ledning av Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.
– Enligt min mening har politikerna här i länet gjort väldigt litet för att försöka behålla levertransplantationerna i Uppsala. Litet märkligt, tycker jag, eftersom de givit rätt stora inkomster från övriga landsting i regionen som skickat sina patienter hit, säger Frans Duraj.
Landstingen i Uppsala sjukvårdsregion har varit bäst i landet på att hitta organgivare till levertransplantationer. Dessa levrar har i första hand erbjudits patienter i transplantationskön inom regionen, först i andra hand andra centra där leverbyten görs.
– När verksamheten nu centraliseras till enbart Göteborg och Huddinge finns alltså en risk att väntetiderna för patienter från Uppsala sjukvårdsregion blir längre än tidigare, säger Frans Duraj.
Stina Eriksson är glad över att många långa månader av oviss väntan i transplantationskön är över för hennes del.
– Att aldrig vara längre bort än någon timmes resväg från Akademiska och att hela tiden ha mobilen i väntan på samtalet att det finns en lever som passar mig var väldigt påfrestande. Nu efter leverbytet ska det bli jätteskönt att äntligen kunna ge sig ut och resa, säger hon.
Tre veckor efter transplantationen i slutet av maj kunde hon resa hem från Akademiska. Till en början väntar täta kontroller vid sjukhuset av hur levern och medicineringen för att förhindra avstötning fungerar. Ännu är det inte riktigt klart hur mycket av sådana kontroller som kommer att göras i Huddinge eller Göteborg för patienter från Uppsala som levertransplanteras efter 1 juli. Det är också oklart om och i vilken mån kirurger från Uppsala kommer att fortsätta att dela jour med kollegor i Huddinge när det gäller att snabbt rycka ut när en ny lever blivit tillgänglig från en hjärndöd givare.
– Det är många frågor som man inte riktigt verkar ha tänkt igenom när Rikssjukvårdsnämnden tog sitt beslut. De måste vi nu lösa efter hand, säger Frans Duraj.
För Stina Eriksson, som i drygt halva sitt liv levt med en sjukdom som angripit och långsamt förstört hennes egen lever, känns det som om en ny frihet och en ny framtid öppnar sig.
– Jag har fått två födelsedagar. En för att påminna om min födelsedag och en som påminner om när mitt nya liv, fullt av nya möjligheter, började, säger hon.