Stor besvikelse i köket på Akademiska
Besvikelsen är stor i produktionsköket på Akademiska sjukhuset efter landstingsstyrelsens beslut att sjukhusmaten bör tillagas i Västerås. - Jag tycker synd om patienterna som får äta mat som är tre dagar gammal, säger kocken Aino Karberg.
Aino Karberg har arbetat i produktionsköket i 40 år.
Foto: Pelle Johansson
- Här lagar vi god färsk mat varje dag. Maten är en del av medicinen och därför är det viktigt att den smakar gott, säger Aino Karberg som arbetat i produktionsköket i 40 år.
Bildandet av en gemensam kostnämnd innebär stora fördelar för Västmanland, som blir värdlandsting. Men även Uppsala län vinner på uppgörelsen. Produktionsköket i Uppsala är från 60-talet och behovet av upprustning är både stort och akut. Samtidigt finns ett nytt produktionskök i Västerås, som har kapacitet att laga mat till de bägge länens samtliga sjukhus. Enligt en utredning kommer även portionspriset kunna pressas ned med 5 kronor på Akademiska sjukhuset och 35 kronor på Enköpings lasarett.
Men förhoppningen är också att samarbetet ska ge mervinster. Både landstingsdirektör Kerstin Westholm och landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) pekar på vikten av länsövergripande samarbeten. De två landstingen samarbetar redan på flera områden, bland annat när det gäller specialistvård.
- Det handlar om att ge och ta. Annars har det mycket varit vi som haft fördelar av samarbetet, säger Kerstin Westholm.
Personalchefen på produktionsköket i Uppsala, Slavica Ivis, är däremot inte särskilt imponerad av argumenten.
- Jag förstår varför det här görs. Men det känns som kohandel. Vem tänker på patienterna, säger hon.
Frågan splittrar politikerna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill inte att produktionsköket i Uppsala stängs, och även S har kommit med invändningar.
På tisdag ska landstingsstyrelsen i Västmanland behandla frågan. 15 juni fattar landstingsfullmäktige i Uppsala sitt beslut, och dagen efter är det dags för fullmäktige i Västmanland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!